Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.09.2015.
09:33
blic.rs A

Hrvati izbeglice ljubazno ispraćaju do Mađarske

Izbeglice sa Bliskog istoka koje uđu u Hrvatsku vlasti te zemlje odmah prosleđuju u Mađarsku,objavio je Blic. U Hrvatsku je, prema podacima Crvenog krsta, u poslednja 24 sata ušlo oko 5.400 izbeglica, koji u tu zemlju dolaze iz Srbije pošto su mađarske vlasti zatvorile granicu.

Tanjug
Kroz kukuruzišta u Hrvatsku, pa odatle opet u Mađarsku

- Hrvati su pristali da prihvate sve migrante. Međutim, šta oni rade: puste izbeglice da uđu u Hrvatsku, tamo ih policija registruje, a onda ih odmah prevezu na granicu sa Mađarskom, koja sa Hrvatskom nije zatvorena. To su juče tokom celog dana radili. Mađari su u šengenskoj zoni i onda migranti dalje slobodno putuju u Austriju i Nemačku - objašnjava sagovornik Blica.

Slovenija jača granicu sa Hrvatskom

Direktor slovenačke policije Marjan Frank rekao je da Slovenija namerava da ojača granicu sa Hrvatskom uoči mogućeg talasa izbeglica."Granica sa Hrvatskom je spoljna granica Šengena i iz tog razloga pod jakom je policijskom kontrolom", rekao je Fank. Slovenačka policija angažovala je rezervu policije da popune sastav u oblastima blizu granice sa Mađarskom.

Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga je najavio da će, nakon Srbije i Rumunije, Mađarska izgraditi i zid duž granice prema Hrvatskoj.

- Očigledno je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Zbog toga smo odlučili da izgradimo zid na granici ka Rumuniji, a takođe i na određenim mestima duž hrvatske granice - objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Na području opštine Šid, na granici sa Hrvatskom, u četvrtak ujutru počele su da pristižu izbeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih država, kako bi preko Hrvatske nastavili put ka drugim državama EU. Uz nekoliko taksi vozila stigao je i autobus sa 50-tak muškaraca, žena i dece, koji su se kroz kukuruzna polja uputila ka područuju opštine Tovarnik u Hrvatskoj, gde ih čeka policija te države.

Izbeglice na granici dočekuju aktivisti Crvenog krsta koji im dele hranu i piće. Voz, sa oko 800 izbeglica, stigao je nešto posle pet sati iz Tovarnika u Dugo Selo, ali zasad nije poznato gde će biti prebačeni, navodeći da će najverovatnije biti odvedeni u Prihvatni centar Ježevo.

Nova žica na Horgošu

Tanjug
Žica ispred čelične ograde na granici Srbije i Mađarske

Mađarska policija podigla je novu bodljikavu žicu i iza nje postavila čeličnu ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2, a sa srpske strane granice od jutros je mirno i trenutno se nalazi značajno manji broj izbeglica nego tokom prethodnog dana.

Od ranog jutra, prema saznanjima Tanjugovog izveštača sa lica mesta, izbeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj na granični prelaz Bezdan, a tokom prethodne večeri veliki broj njih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

Nije moguće tačno utvrditi koliko se izbeglica trenutno nalazi na ovom prelazu, s obzirom da su mnogi i dalje u šatorima, razapetim po livadama u blizini zvaničnog graničnog prelaza.

Deo njih tvrdi da i dalje planiraju da ostanu na ovom mestu, uprkos tome što su Mađari ponovo postavili zid na granici, dok drugi tvrde da ne smeju da se usude da uđu u autobuse, jer ne znaju da li će ih oni zaista odvesti u Hrvatsku, kao ni da li je ta ruta za njih bezbedna i da li će preko nje uspeti da stignu do Nemačke.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 situacija je, takođe, mirna i tu se jutros nalaze migranti u svojim šatorima, a granica je do daljnjeg zatvorena, te je neizvesno i kakva će biti sudbina ovih ljudi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.09.2015. 10:41
Koliko god da podižu žice ti mučenici će naći "svoj put" . Ne mogu njih nikakve ograde zaustaviti oni idu jer nemaju šta da izgube .
Četvrtak 17.09.2015. 18:55
Kad migrantima zbog ovoga pukne film bice svega i svacega. Mogu cak i u svakoj drzavi da traze svoju autonomiju. ha ha ha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online