Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.09.2015.
01:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Rusi nudili zbacivanje Asada

Rusija je bila spremna da izdejstvuje odlazak s vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada pre više od tri godine, ali je Zapad to odbio, otkriva britanski "Gardijan" detalje tajnih pregovora koji su vođeni u februaru 2012.

Fonet
Sve se vrti oko njega: Bašar al Asad

Tada su se odvijali strogo tajni pregovori Moskve i Zapada članica pri UN, a posrednik u razgovorima je bio nobelovac i bivši predsednik Finske Marti Ahtisari koji je u sličnim misijama već bio na Balkanu, naročito u jeku NATO bombardovanja Jugoslavije.

Dušu je otvorio upravo Ahtisari koji je rekao kako je Zapad propustio priliku da prihvati ponudu Moskve. Prema navodima Ahtisarija, ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izložio je plan u tri tačke prema kojem bi Asad mirno predao vlast pošto se završe pregovori s pobunjenicima. Međutim, Francuska, Britanija i SAD su odlučile da predlog Čurkina ignorišu.

- Imali smo šansu da rat zaustavimo 2012. i ta šansa je prokockana - rekao je Ahtisari. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantuje da je bilo pregovora o zbacivanju Asada. Međutim, Ahtisari tvrdi da se 22. februara 2012. sastao sa ambasadorima stalnih članica UN, a za tu priliku u Njujork su doputovali i Nelson Mandela, bivši predsednik Južne Afrike, bivši predsednik SAD Džimi Karter i bivši gensek UN Kofi Anan.

- Najintrigantniji mi je bio susret s Čurkinom jer ga odlično poznajem. Mi se često ne slažemo oko mnogih pitanja, ali smo uvek pristojno razgovarali. Tad mi je Čurkin rekao: "Marti, sedi, sad ću da ti kažem šta treba da uradimo" - priseća se Ahtisari.

Blef Moskve?

Ser Džon Dženkins, bivši direktor Forin ofisa za Bliski istok, sumnjičav je prema Ahtisarijevoj ispovesti.
- Najslabija tačka njegove tvrdnje je da Čurkin govori u ime Moskve. Sećam se da sam, kada mi je preneo Čurkinove reči, rekao da bi bilo dobro da to čujemo iz Putinovih usta. A čak i da je Putin to rekao, opet bih bio oprezan da ne upadnemo u njegovu zamku, uđemo u dugi mirovni proces koji bi samo zacementirao Asadov sistem vlasti, samo s drugim, a zapravo istim vođom - rekao je Dženkins.

Čurkinov plan je glasio: Prvo, nema slanja oružja opoziciji. Drugo, moraju se osigurati pregovori pobunjenika i vlade odmah i treće:

- Moramo da nađemo elegantan način da Asad odstupi - kaže Ahtisari.
Čurkin je odbio da komentariše ove reči, naglasivši da ne "prepričava privatne razgovore." Kako navodi tajni pregovarač, Čurkin je odmah posle razgovora otputovao u Moskvu i po povratku ponovio ponudu.

- Tad mi je bilo jasno da govori u ime Kremlja - kaže bivši predsednik Finske.

Marti Ahtisari potom poruku prenosi Amerikancima, Britancima i Francuzima.

- Ali, ništa se nije dogodilo jer su oni bili ubeđeni da će Asad pasti u roku od nekoliko nedelja i da nema potrebe da bilo šta urade - navodi Ahtisari.

Dok je bivši čelnik Finske još bio u Njujorku, Kofi Anan je u svojstvu posrednika UN i Arapske lige za Siriju rekao da su šanse za uspeh mršave.

- Videlo se odmah da niko ništa ne podržava - žalio se Anan Ahtisariju.

U junu 2012. Anan pokušava sa mirovnom konferencijom u Ženevi i tada je dogovorena prelazna vlada, kombinacija predstavnika Asada i pobunjenika, ali se ubrzo sve raspalo jer nije rešeno pitanje Asadovog odlaska. Ubrzo i sam Anan podnosi ostavku.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.09.2015. 05:56
Vec dve godine Rusi govore ono sto bi Ameri da cuju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online