Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 13.09.2015.
12:35
Tanjug A

Berlin okrenuo ploču: Izbeglice ne mogu da biraju zemlju, EU da zaštiti granice

Iako je Angela Merkel u jednom momentu nazvana "mati izbeglica" zbog ohrabrujućih poruka koje je poslala migrantima sa Bliskog istoka, iz Berlina su u nedelju stigle potpuno drugačije poruke. Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da kada se uvede sistem kvota za prihvat izbeglica oni neće moći da biraju u kojoj će zemlji EU živeti. Oglasio se i nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, koji je oštro kritikovao "potpuni neuspeh" EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica.

Reuters
A talas izbeglica koji dolaze se ne smanjuje

Nemačka, najželjenija destinacija izbeglica i zemlja koja je primila najviše ljudi od svih članica Unije, želi da čitav blok prihvati sistem kvota, ali se tome oštro protive neke zemlje. De Mezijer je u intervjuu listu "Tages špigl" rekao da, ako izbeglice dobiju zaštitu u Evropi, moraju da prihvate da će ih rasporediti u različite države starog kontinenta.

- Izbeglice ne mogu da imaju slobodan izbor. Toga nema nigde na svetu - istakao je nemački ministar.

Pošto je Nemačka prihvatila najveći teret izbegličke krize, a iz Bavarske se sve glasnije čuje da ta pokrajina više ne može da se izbori sa hiljadama migranata koji svakodnevno pristižu, nemački ministar saobraćaja napominje da EU podhitno mora da zaustavi dolazak novih izbeglica.

- Neophodne su hitne efikasne mere za zaustavljanje priliva. To uključuje pomoć zemljama iz kojih izbeglice beže, kao i efikasnu kontrolu naših sopstvenih granica, koje sada više ne funkcionišu, imajući u vidu potpuni neuspeh EU u zaštiti svojih spoljnih granica - istakao je Dobrint u saopštenju za štampu.

Dobrint, član konzervativne stranke CSU na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, takođe je upozorio da je Nemačka "došla do samih granica svojih kapaciteta".

Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbeglice prvo stižu, stiglo 12.200 izbeglica. Dok Nemačka posrće pod teretom rekordnog priliva izbeglica, kojih će ove godine u tu zemlju, kako se očekuje, stići čak 800.000, izbeglička politika nemačke vlade dobija sve više kritika, čak i unutar vladajuće CSU.

Pre samo nekoliko dana je zamenik predsednika te stranke Hans-Peter Fridrih nazvao odluku kancelarke "političkom greškom bez presedana koja će imati katastrofalne posledice".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.09.2015. 13:46
Ameri, po starom oprobanom receptu , hoce da probude uspavanu mrznju kod njemaca i da je iskoriste za svoje ciljeve. Jos je Karlo veliki pod patronatom Rimske crkve pokrenuo genocidno istr/ebljivanje Slavenskog naroda ( koi se u to vreme jos nazivao Srbima) i to su cinili kroz svu svoju istoriju. Dosli su na red i Jevreji pa ce sa novim hitlerom doci muslimani.
Nedelja 13.09.2015. 18:08
Pametna Nemacka, opet. Prvi naleti sa izbeglicama su bili pretezno "krem de la krem".
Nedelja 13.09.2015. 21:39
tako je nemci-nema zbora oko itbora:dobijaš šta ti se nudi-uzmi ili ostavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online