Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 09.09.2015.
20:36
Tanjug A

Sirija: Stigli Rusi, dojavili Amerikanci

Rusija je za proteklih dan, dva u Siriju poslala dva mornarička broda i jedan transportni avion i tamo rasporedila manji broj vojnika, tvrde dva anonimna američka zvaničnika u izjavi Rojtersu.

Reuters
Ruski vojnici (Foto: Ilustracija)

Po njima, "svrha vojnih pokreta Rusije u Siriji nije jasna, a nije nemoguće da Moskva postavlja teren za vazdušne borbe u sirijskom konfliktu da bi ojačala sirijskog predsedika Bašara al Asada".

Jedan od američkih zvaničnika je rekao da "početne indicije sugerišu" da je fokus na opremi jednog aerodroma u blizini luke Latakije, Asadovog uporišta.

Ti zvaničnici procenjuju da je desetine mornaričkih pešadinaca nedavno stiglo na taj aerodrom, možda zbog pomoći u osiguravanju bezbednosti.

Rojters je ranije javio da na taj sirijski aerodrom prethodno transportovane montažne kućice za stotine ljudi, a dva američka zvaničnika rekla su da je stiglo još takvih ruskih montažnih objekata.

Po njihovim rečima, dva broda za transport tenkova stigla su pre dan ili dva u luku Tartus, južno od Latakije, a avion na aerodrom kod tog lučkog grada.

Zvaničnici nisu rekli šta je u brodovima utovareno, navodi britanska agencija.

Rusi: Ko, mi? Ma jok!

Agencija Interfaks prenela je izjavu zamenika predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost u Savetu federacije (gornjem domu parlamenta) Rusije, Nikolaja Fedorjaka, da jedinice ruskih Oružanih snaga ne učestvuju u sirijskom konfliktu, jer je to nemoguće bez odgovarajućeg odobrenja Saveta, koje nije usvajano. "Upotreba Oružanih snaga Rusije u inostranstvu moguća je tek posle odluke gornjeg doma parlamenta na predlog šefa države. Takvu odluku nismo doneli", kazao je on i dodao da se predsednik Rusije nije obraćao Savetu federacije sa zahtevom.

Rojters dodaje da su SAD i Rusija "dugo u zavadi oko Sirije", da Rusija podržava Asada, a SAD zagovaraju "političku tranziciju za okončanje njegove vladavine", i da je Pentagon u utorak saopštio da ruska podrška Asadu nosi rizik "dalje eskalacije konflikta".

Ranije danas rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Rusija isporučuje vojnu tehniku Siriji u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i da može u slučaju potrebe da razmotri i dodatnu pomoć Damasku u borbi protiv terorizma.

Predstavnica Ministarstva Marija Zaharova je rekla i da su u Siriji prisutni ruski vojni specijalisti koji pomažu obučavanje sa isporučenom tehnikom.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.09.2015. 20:57
Putine skroji im kapu pi4ka im mat3rina!
Sreda 09.09.2015. 21:09
Od kud aMerikanci znaju kad oni nisu u Siriji.Prpa bato,sad će da se puše pedderska duppeta.
Sreda 09.09.2015. 21:09
Od kud aMerikanci znaju kad oni nisu u Siriji.Prpa bato,sad će da se puše pedderska duppeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online