Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 02.09.2015.
18:59
blic A

Kinesko oružje koje će okončati dominaciju SAD-a na moru

Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja. Oružje toliko misteriozno da nije bilo otkriveno godinama, a javnosti će se po prvi puta predstaviti na velikoj vojnoj paradi, saopštili su stručnjaci iz kineskog ministarstva obrane.

AP
Projektil koji menja vojni odnos snaga

Dongfeng (Istočni vetar) 21D , projektil poznatiji pod nazivom "ubica nosača" koji preti da poremeti odnos snaga na zapadnom Pacifiku, biće u samom centru pažnje na vojnoj paradi kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Kinesko ministarstvo obrane je ceo projekat držao u potpunoj tajnisti, a za njega se saznalo 2011. godine kada su potvrdili da rade na njegovom razvoju.

Zapadni vojni stručnjaci procenjuju da je domet projektila između 900 i 1.500 kilometara, kao i da može da dostigne brzinu deset puta bržu od brzine zvuka, što bi ga učinilo neuhvatljivim za presretanje.

"Istočni vetar" nakon lansiranja odlazi u orbitu, nakon čega ponovo ulazi u atmosferu i velikom brzinom se obrušava na palubu broda. Po ceni jednog nosača aviona Kina može da napraviti čak 1.200 takvih projektila, što znači da bi vrlo lako nadvladala protivnike i postali glavna pomorska sila. 

Pojedini analitičari smatraju da DF-21D preti da nosače aviona, na kojima se zasniva trenutna američka pomorska politika, pošalje u istoriju.

- Ovaj projektil u potpunosti smanjuje američku sposobnost raspoređivanja vojne moći bilo gde blizu kineske obale. Uz to, znatno povećava rizike i troškove takve akcije - izjavio je Ešli Tovnšed, naučnik sa univerziteta u Sidneju.

Ulaganje u vosjku se isplaćuje Kinezima

Sjedinjene Američke Države i Kina se sve češće sukobljavaju oko toga ko će uspostaviti kontrolu nad Južnim kineskim more. Ovaj projektil bi mogao da bude veoma jak argument kineskog predsednika Ksi Jinpinga  koji će kasnije ovog meseca boraviti u Vašingtonu.

- Jasno možemo da vidimo kako se desetogodišnje ulaganje u vojsku polako isplaćuje Kinezima - kaže Ričard Fišer, stručnjak za projektile u Centru za međunarodnu strategiju u Americi.

Kineske vlasti za sada nisu zvanično potvrdile da će "Istočni vetar" biti na paradi u četvrtak. Ipak, brojni analitičari smatraju da je to vrlo moguće jer je nadavno prikazan u javnosti.

U prošlomesečnoj probi za paradu DF-21D je po prvi put viđen u javnosti i to bez skrivanja broja modela.

U intervjuu za kineski "Global Times" pukovnica kineske narodno-oslobodilačke vojske, Šao Jongling, je izjavila da je "jako čudno da se ovako nešto pojavilo u javnosti".

- Kineska vlada je vrlo oprezna i diskretna kada se radi o ovakvim stvarima - objasnila je Šao.

Kinesko je ministarstvo obrane odbilo je pismeni zahtev da potvrdi da li će se projektil pojaviti na paradi, piše "Financial times", a prenosi Jutarnji.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.09.2015. 20:12
Poznavajuci kineski mentalitet siguran sam da ce ih proizvoditi u jako velikom broju.....................
Četvrtak 03.09.2015. 04:05
Слободан Милошевић је херој свих Срба католика и муслимана!
Sreda 02.09.2015. 19:29
To i Rusi pokusavaju duze od 500 godina !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online