Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.09.2015.
12:12
Tanjug A

Izbeglice masovno stižu u Austriju i Nemačku, Mađarska zatvorila železničku stanicu

Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti je zatvorena na neodređeno vreme, a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku. Inače, rekordan broj od 3.650 izbeglica dospeo je u ponedeljak iz Mađarske na bečku železničku stanicu Vestbanhof, a veliki broj migranata, njih 400 stiglo je i u Nemačku.

Putnici u Budimpešti su preko razglasa obavešteni da sa stanice Keletineće krenuti nijedan voz niti će u nju ući, javio je reporter agencije AFP. Obaveštenje je usledilo pošto je oko 500 migranata - muškaraca, žena i dece - pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč.

U jednom trenutku, nekoliko stotina policajaca počelo je da potiskuje ljude ka izlazu, iako nisu pružali otpor niti je bilo sukoba.

Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Nemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Reuters
U Asutriju je tokom ponedeljka stiglo više od 3.000 migranata

Rekordan broj

Samo tokom jučerašnjeg dana, 3.650 migranata stiglo je vozovima u Beč, što je najveći broj za jedan dan od početka godine, saopštila je austrijska policija.

Na bečkoj železničkoj stanici Vestbanhof veliki broj izbeglica proveo je noć. Austrijska železnica (OeBB) stavila je izbeglicama na raspolaganje jedan voz i prazni kancelarijski prostor, a deo njih je nastavio putovanje vozom u pravcu Salcburga i Nemačke.

Policija je najpre saopštila da je 2.000 migranata došlo u Beč u ponedeljak, ali je potom ispravila svoje podatke.

Mađarska od ponedeljka više ne sprečava azilante na izlasku iz zemlje, zbog čega je austrijski kancelar Verner Fajman oštro kritikovao svog mađarskog kolegu Viktora Orbana. Međutim i Austrija propušta migrante ako ne podnose zahtev za dobijanje azila.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Roman Haslinger ističe da potpuna kontrola trenutno nije moguće.

Austrija je od nedelje uveče uvela privremene kontrole na svojim istočnim granicama, što je dovelo formiranja kilometarskih kolona na graničnim prelazima.

Reuters
A ovakva je situacija u Minhenu

Voz sa oko 400 izbeglica stigao u Nemačku

Voz sa oko 400 izbeglica, koji je krenuo iz Mađarske, stigao je u ponedeljak uveče u Nemačku, zaustavivši se najpre u Rosenhajmu, gde su neki migranti izašli, a ostali nastavili za Minhen.

Pogranična policija saopštila je da je 190 migranata u Rosenhajmu smešteno u nekadašnje vojne barake, kako bi bili registrovani. Među njima je porodica s petoro male dece iz Avganistana, koja je izbegla pre tri meseca i Pakistanci koji kažu da su pobegli od talibana, prenela je agencija AP.

Drugih 200 izbeglica nastavilo je put za Minhen, gde će ih policija registrovati u holu glavne železničke stanice.

Nešto ranije, izveštač Rojtersa javio je da su četiri voza, među čijim se putnicima najverovatnije nalaze i izbeglice, prešla iz Mađarske u Austriju.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 14:13
Сви у Немачку!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online