Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.09.2015.
09:31
Sputnik A

Španci pustili rusku podmornicu u svoju luku, Britanci besni zbog "provokacije"

Velika Britanija je krajnje uznemirena zbog odluke Španije da dozvoli ruskoj podmornici da radi dopune rezerve goriva pristane u luci Seuta, prenose mediji. Prema mišljenju vojnog eksperta Konstantina Sivkova, Britance, kao i rukovodstvo NATO-a, plaši špansko ispoljavanje lojalnosti Ruskoj Federaciji.

Tanjug/AP
Ruska podmornica "zavadila" Špance i NATO:

Britanske političare uznemirila je odluka Španije da ruskoj podmornici "Novorosijsk" dozvoli da dopuni gorivo u luci Seuta, smeštenoj na severnoj obali Maroka, piše "Independent“.

Britanski parlamentarci i vojni eksperti optužili su špansku vladu za "otvorenu provokaciju“, usmerenu protiv Gibraltara - primorske teritorije Velike Britanije na Pirinejskom poluostrvu, zbog koje se spori sa Španijom.

Prema njihovom mišljenju, Španija je dozvolila "Novorosijsku“ da uđe u luku koja se nalazi nedaleko od teritorije Gibraltara kako bi zaplašila tamošnje britansko stanovništvo.

Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov smatra da postupak posade ruske podmornice ne protivreči međunarodnim zakonima.

- Borbeni brod može da uđe u bilo koju luku strane države radi remonta ili da bi dobio bilo kakva materijalna sredstva neophodna za dalji rad. Ulasku takvog broda u luku prethode određene diplomatske aktivnosti koje preduzima zemlja koja inicira ulazak tog broda. Usaglašavaju se uslovi, nakon čega se potpisuje odgovarajući akt, na osnovu kog brod uplovljava ili se obavljaju neke druge aktivnosti, neophodne za dalju plovidbu - objasnio je Sivkov za Sputnjik.

On stav Londona da je ruska podmornica ušla u špansku luku blizu Gibraltara sa ciljem da uplaši britansko stanovništvo smatra običnom izmišljotinom.

- To je prosto diplomatska izjava, diplomatski kapric britanskog Ministarstva inostranih poslova. Glavna stvar je nešto drugo - to je "udarac ispod pojasa" za NATO jer je Španija članica NATO-a, država koja je među prvima dozvolila američkim brodovima za protivraketnu odbranu da se stacioniraju na njenoj teritoriji. I odjednom Španija, verna članica NATO-a, koja predstavlja Alijansu kao pomorska država (ona ima izlaz na Atlantski okean i odgovara za protivbrodovsku odbranu NATO-a) prima istu onu podmornicu protiv koje ona, prema osnovnoj ideji, treba da se bori - rekao je Sivkov.

Prema njegovom mišljenju, Španija je, bez obzira na to što je članica NATO-a, spremna da sarađuje s Rusijom.

- To pokazuje da španska vlada, špansko rukovodstvo, suptilno počinje da se preusmerava sa čisto natovske pozicije na nešto širi plan. I spremno je da sarađuje s Rusijom čak i suprotno interesima NATO-a. To je izazvalo paniku rukovodstva NATO-a i britanske političke elite - smatra vojni ekspert.

Sivkov tvrdi da uticaj NATO-a na Evropu sve više slabi.

- Sve govori o tome da NATO kao jedinstvena, čvrsta organizacija pod kontrolom anglosaksonske elite koja obezbeđuje potpunu kontrolu nad Evropom počinje da se pretvara u labavu strukturu. Ako Španci primaju naše podmornice uprkos mišljenju rukovodstva NATO-a, znači da u slučaju izbijanja sukoba Španci mogu da odbiju da u njemu učestvuju. To je za NATO veoma loš znak. I zbog toga se plaše. Oni se plaše da ne izgube Španiju - zaključuje vojni ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 12:23
Vecina zemalja EU je i vise nego spremna za saradnju sa Rusijom. Skupite mu da i odje bite vasingtonske sataniste...........
Utorak 01.09.2015. 16:13
Hehe uzbudjenju nigde kraja. Supicu koju ste zakuvali sa USA moracete sami da posrcete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online