Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.08.2015.
15:22
Tanjug A

"Prljavo je ubiti sopstvenog oca"

Osnivač i počasni predsednik francuske desničarske partije Nacionalni front, Žan Mari Le Pen, optužio je danas njegovu ćerku i aktuelnu liderku Fronta, Marin, za korišćenje "prljave" taktike i obećao "ponovno osvajanje" tog pokreta.

Reuters
Ja sam Nacionalni stroj

- Prljavo je ubiti svog sopstvenog tatu - pa, nije ga ubila direktno, učinila je to preko svoje desne ruke - kazao je 87-godišnji Le Pen, dan nakon što ga je Izvršni odbor isključio iz članstva Fronta.

- Ona je komandovala streljačkim odredom telefonom. Nije želela da bude uključena direktno, jer bi izgledala kao hulja - kazao je Le Pen francuskom radiju RTL, a prenosi AFP.

Za partijski sastanak, na kom su ga tri sata pre donošenja odluke ispitivali uglavnom oko njegovih antisemitskih izjava, rekao je da je "parodija" i "zaseda", otpužujući ćerku da "iz daljine vuče konce".

Marin Le Pen je u više navrata istupala protiv skandaloznih izjava njenog oca - poput one da bi "ebola" mogla da reši problem migranata, i tražila od njega da prestane da govori u ime Nacionalnog fronta, što je on odbijao.

Ja sam Nacionalni front

AFP navodi da je "kap prelila čašu" kada je on ponovio poznate komentare o gasnim komorama kao "detalj" u istoriji i da Francuska sa Rusijom treba da spasava "beli svet".

Marin se tada otvoreno odvojila od oca, rekavši da je počnio "političko samoubistvo".

Le Pen je i danas najavio da će se žaliti na jučerašnju odluku partijskog organa.

- Ja sam Nacionalni front. Ovo je teoretsko izbacivanje, ja ću naravno ovo predati sudu, koji će, mislim, još jednom osuditi Marin Le Pen i rukovodstvo Fronta - rekao je on RTL-u, a za radio "Evropa 1" odbacio ideju o formiranju nove stranke.

- Pozivam birače Nacionalnog fronta i kažem: Ne budite razjedinjeni, ne mrdajte, ne odustajte. Naš cilj je ponovno osvajanje naše partije, našeg pokreta - kazao je Le Pen.

U saopštenju izdatom nakon donošenja odluke o isključivanju njenog oca iz Fronta, Marin Le Pen navela je da je "Žan-Mari Le Pen otpočeo jedan proces, za čije je posledice znao" i koji je zbog "višenedeljnog ponavljanja grešaka" mogao da "vodi samo ka ovakvoj odluci".

Le Pen je 2002. doživeo "zvezdane trenutke" kada je ušao u drugi krug predsedničkih izbora sa 17,02 odsto glasova birača, što je nešto manje od tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

Na kraju je pobedio, ipak, Širak, budući da su čak i socijalisti i komunisti pozivali da se za njega glasa, strahujući od dolaska Le Pena na vlast.

Front je, takođe, ostvario neslućene rezultate za protekle dve godine i 2014. pobedu na izborima za Evropski parlament.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online