Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.08.2015.
08:30
Z. Mirković - Vesti A

Nemačko-austrijsko vrzino kolo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije odbacuje kritike iz Nemačke i ukazuje da kontrole vozova sprovodi posebna jedinica, čiji pripadnici imaju zadatak da kompenzuju nepostojanje graničnih kontrola usled Šengenskog sporazuma.

Tanjug/AP
Kad muka natera ljude: Ovako "upakovani" stižu do svog cilja

Na teritoriji Austrije, kako naglašava Ministarstvo, na raspolaganju je oko 1.350 pripadnika te jedinice, koji kontrolišu svaki voz prema Nemačkoj, pošto se susedna država ponajviše žali na nedovoljne kontrole međunarodnih vozova koji prolaze kroz Austriju.

Već dve godine, podseća Ministarstvo, sledi se i strategija proširenja kontrolnih mera na tuđoj teritoriji, te službenici vrše kontrole već u Mađarskoj. U julu ove godine policija je uhvatila 1.320 ilegalaca, a od 1. do 7. avgusta bilo ih je 394.

Vraćaj granične rampe!

Nemačka pokrajina Bavarska kritikuje Austriju zbog navodnog "propuštanja" izbeglica i otvara diskusiju o uvođenju graničnih kontrola prema ovoj članici EU. Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman zatražio je pojačanje policijske kontrole na granicama. "Zbog ogromnog problema na južno-bavarskoj granici prema Austriji, savezna policija trebalo bi da pojača prisustvo", naglasio je Herman.

U protekla dva meseca u fokusu delovanja vlasti bile su posebno veće grupe imigranata, objasnio je portparol Ministarstva Karl Hajnc Grunbek.

On je istakao da brojke govore protiv optužbi iz Bavarske i pokazuju da policija radi svoj posao.
Šef sindikata austrijske policije, Herman Grajlinger, u izjavi bečkom dnevniku "Standard", kazao je da je zamislivo privremeno ponovno uvođenje granične kontrole zbog rastućeg broja izbeglica.

- Bilo bi vredno o tome razmisliti - poručio je on dodajući da je nemoguće sve nadzirati, i da je privremeno vraćanje granične kontrole jedna mogućnost, koja, međutim, ne bi dovela do poboljšanja, već omogućila "političko smirivanje".

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da trenutno ponovno uvođenje graničnih kontrola nije prioritet, ali da se ne isključuje ta mogućnost.

Predsednik austrijske pokrajine Burgenland Hans Nisl izrazio je razumevanje za zabrinutost Bavarske i založio se za ponovno uvođenje granične kontrole prema Mađarskoj. U intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh" je Nisl kazao da bi trebalo zajedno sa Mađarskom uvesti granične kontrole.

Istovremeno je zatražio i evropski koncept, dodajući da spoljne granice EU moraju biti prema dogovorenim standardima Šengena kontrolisane, što trenutno nije slučaj.

- Treba pomoći Grčkoj i Italiji u tome, i tamo treba uspostaviti prihvatne centre preko kojih bi se rešavali zahtevi za dobijanje azila - naglasio je Nisl.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online