Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.08.2015.
19:48
Tanjug A

Tuča migranata i na Kosu: Ko će prvi na kruzer?

Približno 50 migranata iz Avganistana, Pakistana i Irana sukobilo se nakratko danas kod glavne policijske stanice na grčkom ostrvu Kos, na koje je do sada pristiglo nekoliko hiljada migranata, javio je Rojters, navodeći da su bacane kamenice i razmenjivani udarci.

Neki od okupljenih pokušavali su da smire strasti i posle nekoliko minuta to se i dogodilo, dok se grčka interventna policija nije mešala.

- Nismo intervenisali jer je naš prioritet zaštita policijske stanice - kazao je agenciji jedan od pripadnika jedinice.

Kasnije je grupa Iranaca pokušala da probije policijski kordon ispred stanice, ali ih je policija pendrecima prinudila na povlačenje, navodi Rojters.

Policijska stanica je zatvorena i u Grčkoj se slavi verski praznik Uspenje Presvete Bogorodice.

Više stotina azijskih migranata pokušava da se registruje i dobije dokumente za privremeni boravak u Grčkoj, ali i žele da dopru do kontinentalne Grčke odakle bi stupili na maršrutu ka severnoj Evropi, gde im se, kako navodi agencija, pruža veća podrška i mogućnost zaposlenja, nego u Grčkoj, gde vlada ekonomska kriza.

Migranti koji su uspeli da rezervišu sobe smešteni su u hotelima, ali mnogo češće su u šatorima ili pod vedrim nebom.

S druge strane, putnički brod "Elefterios Venizelos", koji je juče stigao na pristanište Kosa kao registracioni centar i privremeni smeštaj migranata i izbeglica, i dalje je prazan, navodi Rojters.

Migranti imaju male šanse da se ukrcaju, jer prioritet za smeštaj na kruzeru kapaciteta 2.500 mesta imaju Sirijci, koji su pobegli od građanskog rata u njihovoj zemlji i po međunarodnom pravu imaju veću zaštitu od ekonomskih migranata.

Grčke vlasti raspravljaju o načinu na koji Sirijci treba da se ukrcaju na kruzer.

Na keju se jutros okupilo oko 300 stanovnika Sirije nadajući se ukrcavanju na brod koji plovi do grčkih ostrva, po Jadranskom moru do Italije, ali su se naknadno povukli zbog velike vrućine.

- Ovo je timska operacija pronalaženja najbezbednije solucije i bezbednog smeštaja migranata. Ovde je veliki broj ljudi - rekao je jedan pripadnik obalske straže, želeći da ostane anoniman, dok lokalne vlasti, policija i obalska straža traže način na koji će postupiti.

Migranti i izbeglice prešli su uski morski pojas od obale Turske u manjim čamcima i barkama bežeći od konflikta ili siromaštva.

Britanski novinar je u samu zoru video tri barke i u svakoj od njih između 30 i 50 ljudi, uglavnom porodica iz Sirije i Iraka, kao i mlađih ljudi.

Obalska straža saopštila je da je na severoistočnoj obali iz četiri gumena čamca i jednog glisera spasila 212 ljudi, koji su, budući bez važećih dokumenata, privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i ispitani.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju (IOM), ove godine blizu 250.000 migranata prešlo je Sredozemnim morem do Evrope, od čega je približno polovina dospela do grčkih ostrva.

POVEZANE VESTI

Subota 15.08.2015. 21:40
Ove prebacite do Hrvatske...ionako im je put ka EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online