Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 13.08.2015.
21:38
blic.rs A

Kako Putin, tako svi: Evropa se otima za zlatne poluge

Evropski investitori nedavno su se otimali za zlatne poluge i novčiće zbog pretnji izlaskom Grčke iz evrozone. Potresi širom Evrope su pokrenuli talas kupovine zlata, a ruska centralna banka je, po starom običaju, nastavila sa nagomilavanjem zaliha plemenitog metala, tvrdi Svetski savet za zlato, a navodi britanski "Dejli Telegraf".

Reuters
Rusija je lider kada su u pitanju zlatne rezerve: Ove zalihe pomogle su Putinu da održi stabilnost rublje

Svetski savet za zlato navodi da je potražnja za plemenitim metalom u Evropi naglo porasla u tri meseca do juna u poređenju s istim kvartalom prošle godine zbog ubrzane kupovine zlatnih poluga, iako je globalna potražnja pala za 12 odsto, na 915 tona, što je najniži nivo u poslednjih šest godina.

Porast potražnje u Evropi pre svega je izazvala Nemačka, gde je prodaja zlatnih poluga porasla za 24 odsto na 24,1 tonu u drugom kvartalu. Potražnja je naglo porasla i u Austriji i Švajcarskoj.

Izveštaj je pokazao da je potražnja zlata porasla i među evropskim centralnim bankama.

Na svetskom tržištu zlata predvodnik je odavno Ruska centralna banka, koja je tokom druge četvrtine ove godine kupila 36,8 tona zlata. Tome su se ruske rezerve zlata uvećale na 1.275 tona, i zlato sada čini 13 odsto celokupnih ruskih rezervi.

Interesantno je da je ruska vlada utrostručila rezerve zlata tokom poslednje decenije, koje će omogućiti Vladimiru Putinu da izbegne vrtoglavo slabljenje vrednosti rublje.

Rusija će sa ovakvim zalihama zlata nastaviti da bude glavni igrač na svetskom tržištu zlata, ocenjuje britanski Telegraf.

Kupovina zlata porasla zbog straha od grčkog scenarija

- Strah od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone uticao je na to da iznos kupljenog zlata dostigne 47 tona, što je porast od 19 odsto u poređenju sa prošlom godinom - piše u izveštaju Svetskog saveta za zlato.

Alister Hjuit, šef odeljenja za proučavanje tržišta u tom savetu, kaže da je evropsko tržište zlatnih poluga od "nepostojećeg" postalo "vodeće svetsko tržište za poluge i novčiće" u prvoj polovini ove godine.

Cena zlata pala je prošlog meseca na najniži nivo u poslednjih pet godina u iščekivanju da američke Federalne rezerve uskoro povećaju kamatne stope zbog jačanja privrede. Zlato se smatra sigurnim pribežištem  vremenima potresa na tržištu.

Hjuit naglašava da veći broj investitora kupuje manje količine specijalnih poluga koje se razlikuju od onih viđenih u filmu "Posao u Italiji", a koje su bile na vrhuncu popularnosti u vreme evropske dužničke krize 2012.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online