Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 14.08.2015.
08:19
B. Božin - Vesti A

Raskrinkana nemačka propaganda: Paljba samo zbog snimanja

Nemačka državna RTV stanica Dojče Vele iz Bona sigurno nije tako zamišljala svoju informativnu ofanzivu protiv Moskve, piše portal Infokop. Od utorka su startovale 10-minutne propagandne "DW Novosti" za zemlje gde se govori ruski i za Ukrajinu, ali se ceo svet interesuje za propagandni skandal u ime ovog državnog medija, koji se finansira novcem nemačkih poreskih obveznika.

Tanjug/AP
Donjeck: Borac proruskih snaga na frontu u predgrađu

Dojče Vele je, naime, 30. juna objavio trominutnu reportažu ratne reporterke Kiti Logan, koja je po zadatku ove kuće otišla na istok Ukrajine, u kojoj se vidi kako proruski separatisti otvaraju vatru na ukrajinske trupe. Novinar Štefan Nigemajer iz nedeljnika "Frankfurter algemajne zontagscajtung" razotkriva da je Loganova provocirala oružanu paljbu samo za kamere i da je u svojoj ulozi ratne reporterke otišla predaleko.

Nigemajer piše da je ona bila "frustrirana" time jer je već duže vreme uzaludno pokušavala da snimi proruske separatiste kako krše primirje, ali je "umesto borbi, mogla da snimi samo pse lutalice".

Na kraju je naletela na jednu grupu proruskih boraca, čiji komandant je pitao "da li treba da zapucaju na one druge, da bi ona imala šta da snimi?", misleći pritom na ukrajinske trupe, na šta je novinarka odgovorila "okej, zašto da ne?!" Tako je usledio vatreni okršaj, u kojoj su obe strane upotrebile svo raspoloživo oružje, a reporterka je dobila željene kadrove.

Sama Loganova je na svojoj Fejsbuk stranici napisala da je ona bila ta koja je provocirala prekid primirja, verujući da će za to saznati samo njen uski krug prijatelja, ali su se stvari otele kontroli.

I to ne samo na mrežama, nego i na terenu. Oružani sukob izazvan zbog kamera Dojče Velea je eskalirao u višečasovnu intenzivnu borbu oko aerodroma na Donjecku, a izveštaj Oebsa govori o "96 eksplozija iz minobacača, antigranatnih bacača, teškoj pucnjavi iz mitraljeza i pištolja i 21. vazdušnom udaru 82-milimetarskih minobacača na prostoru od 2,5 do sedam kilometara".

Činjenica da je Loganova izazvala napad na ukrajinske trupe rezultirala je time da joj je tajna služba Ukrajine 31. jula ukinula novinarsku akreditaciju i zabranila dalji ulazak u zemlju.

Dojče Vele je prekinuo saradnju sa ovom reporterkom - ali samo privremeno.

U Bonu nastoje da ublaže razmere ovog skandala, a portparol te medijske kuće, Kristof Jumpelt, poručio je da oni "nemaju šta da zamere novinarskom radu Kiti Logan, niti da sumnjaju u njen integritet". Do nesporazuma je, po njemu, došlo "zbog nesrećne formulacije na njenom privatnom Fejsbuk nalogu", objasnio je Jumpelt, jer ona "nijednom rečju nije tražila od vojnika da otvore vatru".

- To znači: Zato što se jedna novinarka nejasno izjasnila, ljudi u Ukrajini su poginuli. Možda bi Dojče Vele trebalo da poduči svoje reportere ljudskosti kako ubuduće na pitanje "Treba li da pucamo na njih da biste imali šta da snimite" - odgovorili drugačije nego Kiti Logan.

Priznanje

Sama reporterka je, međutim, potvrdila da je njena pošta na Fejsbuku istinita i upozorila sve koji nemaju autorsko pravo da ne smeju da koriste fotografije i sadržaj sa njene privatne stranice.

POVEZANE VESTI

Petak 14.08.2015. 09:21
Треба знати да Амери у сваки рат улазе по лажном изговору: Шанско-амерички рат избио пожар на њиховом броду они кажу да су га Шпанци потопили; Вијетнам пуцао на њихов брод они ушли у рат а напад се или није десио или су га сами извели; Ирак нападнут због непостојећег оружја за масовно уништење; Босна изрежиран масакр у Сребреници; бомбардовање Србије Рачак...
Petak 14.08.2015. 15:20
Ма ускоро неће морати да иде тако далеко да би снимила "рат уживо"......преносиће га уживо "Deutsche Welle" испред Reichstag-а!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online