Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.08.2015.
03:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Varljivo primirje u Ukrajini

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a devet ih je ranjeno u petak u istočnoj Ukrajini gde tenzije opstaju uprkos primirju na snazi od polovine februara, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko. Proruski borci koji kontrolišu istok Ukrajine saopštili su da su tri civila povređena u pucnjavi oko 50 kilometara od Donjecka.

Tanjug/AP
Ni jedna strana ne odustaje od rata i pored potpisanog sporazuma u Minsku

Lisenko je rekao da su prorusi pucali na položaje ukrajinske vojske i da su koristili teško naoružanje koje je zabranjeno mirovnim sporazumom postignutim početkom februara u Minsku uz posredovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko održao je početkom prošle nedelje sastanak s predstavnicima vojske u strahu od nove eskalacije sukoba u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 6.400 ljudi na istoku Ukrajine.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da je okončanje konflikta u Donbasu "veoma daleko".

- Nažalost, rat nije završen. Još je veoma daleko od toga da u Ukrajini zavlada mir jer Rusija ne želi da sprovodi dogovore iz Minska - rekao je Jacenjuk i naglasio da će "mir biti moguć samo ako Ukrajina bude imala moćne oružane snage, moćnu nacionalnu gardu koje će zaštititi Ukrajinu".

Sve je ovo ukrajinski premijer izgovorio pred velikom grupom dobrovoljaca koji su ratovali u Donbasu i može se tumačiti jedino kao namera.

Dosad nijedna mirovna inicijativa nije donela trajno održivo rešenje za Ukrajinu, a u nedostatku volje i ideja izgleda da su i Kijev i EU i Vašington, kao i Moskva, zadovoljni što se makar postigla pat pozicija na frontu i iako su neki predviđali vruće ratno leto, do toga nije došlo.
Ipak, za politički proces će biti potrebno puno više napora, a ishod je krajnje neizvestan.

Mir će dogovoriti Bela kuća i Kremlj

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko veruje da je za kraj rata u Ukrajini potreban dogovor između SAD i Rusije, prenosi Tas.

- Rusija i SAD moraju sesti za pregovarački sto kako bi se završio ovaj rat. Ovo je najvažnija stvar. Sve drugo je sekundarno - naveo je on.

Lukašenko je napomenuo da je u ranijim danima sukoba eventualno učešće Amerikanaca bilo višak.

- Sada je situacija dosta drugačija i nije postala ništa jednostavnija - rekao je
Lukašenko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online