Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
17:09
Tanjug A

Ima li nade za Hrvata kog je otela Islamska država?

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić otputovala je u Kairo kako bi pokušala da se uključi u napore da se hrvatski državljanin Tomislav Salopek oslobodi iz zatočeništva Sinajske provincije - džihadističke grupe povezane s Islamskom državom, koja tvrdi da će ga ubiti.

youtube.com/Paulette Patty
Potvrđeno da se na snimku koji je objavila Islamska država zaista nalazi Hrvat Tomislav Salopek

Kako prenosi Jutarnji list, s Pusićevom su prema Egiptu krenuli supruga i sestra Salopeka koga su ekstremisti oteli 22. jula u Kairu.

Egipatski ogranak Islamske države zapretio je u video-snimku objavljenom na internetu, da će odseći glavu Hrvatu zaposlenom u francuskoj kompaniji, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode uhapšene muslimanke.

U video-poruci koju su džihadisti objavili na internetu, muškarac za koga navode da je Hrvat kleči u pustinji pored nogu drugog muškarca, koji ima kapuljaču na glavi i odeven je u maskirnu uniformu, a u ruci drži nož, dok se pored njih vijori zastava IS.

Nade o tome da radi o lažnom snimku raspršila je potvrda francuske kompanije Ardiseis za koju je Salopek radio, koja je istakla da se zaista radi o 30-godišnjem Hrvatu.

Vremenski rok neumitno ističe, "operacija" Pusićeve izazvala je, između ostalog, talas podrške na društvenim mrežma gde se brojnim komentraima iskazuje solidarnost s porodicom otetog sunarodnika, uz poruke ministraki da uspe u nameri da ga oslobodi i vrati u Hrvatsku.

U čitavu priču su se uključili i analitičari koji tvrde da Hrvatskoj ostaje vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Eksperti pesimistični

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični povodom Salopeka.

- Žao mi je što je, prema dosadašnjim iskustvima, ovde teško prognozirati nekakav pozitivan ishod. Zahtevi koje su otmičari postavili su namerno prilično mutni, rokovi su vrlo kratki, a obe strane - ona koja postavljaju ultimatum i ona od koje se očekuje ispunjenje zahteva - su jako oštre i ne baš sklone kompromisima - kazao je za Hinu Tabak.

Kupovina vremena

Mate Laušić mmatra da bi Hrvatska sada trebalo da ide na dobijanje na vremenu.

- Svaki dan nakon isteka datiih 48 sati je dobitak i mogućnost da se nekim diplomatskim ili političkim postupcima uspe dobiti manevarski prostor. Sve ostaje na diplomatsko političkom planu, ali koliko smo tu moćni to je upitno", kaže Laušić.

Kako je dodao, s obzirom da se Egipat trudi da postavi pozitivnu sliku prema spolja, između ostalog i zbog otvaranja novog pravca Sueckog kanala, možda je trenutak u kojem bi bilo efikasnije probati intervenisati upravo spolja.

Analitičar Laušić smatra da teroristi nisu ni znali da su oteli hrvatskog državljanina, jer im je meta bio menadžer francuske multinacionalne kompanije.

- Nakon otmice videli su da je Hrvat i više povratka nije bilo. No, pustiti ga za njih bi bilo kontra produktivno - smatra Laušić.

Razmatrajući moguće naredne korake dodao je da nasilna akcija oslobađanja svakako nije opcija, a skromna je i mogućnost obaveštajnog prodora u njihove sredine kako bi se dobila kvalitetna informacija gde je zatočenik.

- Jedina mogućnost koja ostaje je trgovina, ali s čim - zapitao se Laušić, te podsetio da Hrvatska ovog trenutka "prema Egiptu nema neku političku ili ekonomsku snagu" kako bi tu državu privolela da učini ustupak teroristima i upozorio da je malo prostora ostalo za diplomatsko-političke manevre.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online