Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
17:50
Tanjug A

Turski lovci "nagrnuli" u grčki vazdušni prostor

Turski lovci i vojni helikopteri dramatično su povećali broj upada u grčki vazdušni prostor, upozorava se u studiji zasnovanoj na podacima grčke vojske.

Reuters
Hrle u vazdušni prostor Grčke

Grčke vazduhoplovne snage, koje kubure sa finansijama, primorane su da odgovore na taj svojevrstan test za teritorijalna prava Grčke.

Kako navodi američki list "Politiko" u evropskom izdanju, šest turskih lovaca je samo 15. jula čak 20 puta ušlo u grčki vazdušni prostor, a nedelju dana ranije su tamo uletali i turski vojni helikopteri.

Turski vazduhoplovni upadi na teritoriju na koju polaže prava Grčka sada su mnogo češći, nakon što se njihov broj u proteklih nekoliko godina smanjio, a to rezultira vazdušnim konfrontacijama sa grčkim vazduhoplovnim snagama.

- Glavni razlog za konflikt je zabrinutost zbog suvereniteta nad egejskim regionom - smatra Mustafa Kutlaj, asistent na Ekonomsko-tehnološkom univerzitetu TOBB u Ankari.

On navodi da su političko zbližavanje dveju zemalja početkom 2000-ih i grčka ekonomska kriza doprineli smanjenju broja vazdušnih incidenata, ali da je promena bezbednosnog okruženja u regionu učinila da Turci i Grci postanu osetljiviji jedni prema drugima zbog egejskog regiona.

Turska i Grčka, objašnjava on, priznaju jedna drugoj teritorijalno pravo na zonu široku šest nautičkih milja u Egejskom moru, ali Turska strepi da bi Grčka mogla da pokuša da je proširi na punih 12 milja koliko je dozvoljeno u skladu sa međunarodnim sporazumima.

Pored toga, Grčka polaže pravo na 10 milja vazdušnog prostora oko ostrva, dok Turska priznaje samo šest milja i tvrdi da njeni lovci lete međunarodnim vazdušnim prostorom.

- Turci pokušavaju da nametnu suverenitet nad spornim ostrvima i dovedu Grčku za pregovarački sto - kaže Tanos Dokos, generalni direktor Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku, ukazujući na zabrinjavajuće niske letove turskih helikoptera nad tim ostrvima.

Dokos objašnjava da se, u slučaju vazdušnih upada, mora reagovati, ali da je to tragično, jer bi sredstva koja Grčka troši da bi u vazduhu odgovorila Turskoj bolje bilo potrošiti na druge oblasti odbrane.

Mnogi incidenti se događaju unutar spornog radijusa od četiri milje u blizini turske obale, koju Atina smatra svojom teritorijom, a Ankara naziva međunarodnim vazdušnim prostorom, a uz to se dve zemlje spore i oko voda u kojima se nalazi 16 ostrva, na koja Grčka polaže pravo suvereniteta.

Nedavno je, međutim, Turska postala glasnija u odbacivanju tih grčkih prava, o čemu svedoče turski vazdušni upadi u junu i julu.

Ovakvi vazdušni sukobi su ozbiljan problem i za Atinu i za Ankaru, koje su skoro zaratile 1987. godine, pa ponovo 1996, dok su se 2006. godine turski i grčki avioni F-16 sudarili, pri čemu je poginuo grčki pilot.

Ni Atina ni Ankara neće lako popustiti kad je reč o Egeju, a naročito imajući u vidu da je Turska usred krajnje ambicioznog programa modernizacije vazduhoplovnih snaga u okviru kojeg je njena postojeća flota dopunjena sa više od 100 lovaca F-16, a namerava, između ostalog, da kupi ukupno 100 letelica F-35, zaključuje "Politiko".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online