Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.07.2015.
17:40
Tanjug A

Nova era za Grke, čekalo ih iznenađenje

Grci su se jutros probudili u novoj eri: banke su konačno otvorene, a zbog viših stopa PDV-a sačekala ih je šoljica skuplje kafe i nove cene brojnih proizvoda.

Reuters
Sve skuplje od danas za Grke

U centru Atine, ljudi su formirali redove ispred banaka čim su one otvorene jutros u 8,00 časova, iako su limiti podizanja novca i druge kontrole kapitala ostali na snazi, piše agencija AP.

Kao rezultat podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV), izglasanog u četvrtak u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a pogođeni su restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

Grčki premijer Aleksis Cipras sproveo je u petak rekonstrukciju vlade u kojoj više nema mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu. Pet uglednih članova Sirize je promenjeno, pošto je četvoro njih glasalo u skupštini protiv sporazuma Grčke sa kreditorima, dok je peti podneo ostavku pre glasanja. Prioritet rekonstruisane vlade je da do srede ili četvrtka ujutru izglasa novi niz mera štednja.

Reuters
Čekanje u redovima

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala da bi se sprečio masovni odliv sredstava posle isteka programa međunarodne finansijske pomoći Atini 30. juna.


Grčka je počela isplatu dve milijarde evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), javio je Frans pres pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva finansija, dok su zvaničnici EU potvrdili da su Atini uplatili 7,16 milijardi evra u okviru kredita za premošćavanje.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.07.2015. 07:36
Ципрас је Сорошев пион. Сорош га финансира, и он ради управо оно што западној олигархији одговара. Једини излаз за Грчку је био, исто као и за нас, да прогласи банкрот, уведе драхму, смањи ПДВ и покреће производњу. За то је, наравно, потребан добар економски програм. Да би напунио буџет, морао је да похапси све тајкуне и одузме им имовину, коју су стекли за све ове године кризе. Али Ципрас је ипак западни играч, а народ ће осетити само дно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online