Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.07.2015.
08:30
B. Božin - Vesti A

Grčka cepa Evropu

Dešavanja u vezi grčke krize dovela su do napetosti u porodici evrozemalja i iznela na svetlo dana podele, pre svega između Francuske i Nemačke u vezi produbljivanja političke Unije, piše "Dojče Virtšafts Nahrihten".

Reuters
Podržali Atinu: Fransoa Oland i Mateo Renci

Otvoreni sukob ove dve zemlje oko toga da li Grčka treba da istupi iz evra, približio je Francusku i Italiju, koje žele da spreče nemačku dominaciju.

Tako "Fajnenšenel tajms" piše o jednom interesantnom detalju sa pregovora u Briselu, gde je francuski ministar finansija Mišel Sapan rekao da je "njegovo poverenje u Angelu Merkel poljuljano nakon što je došao na sastanak i od nemačkog ministra Šojblea čuo plan o Grekzitu".

On je rekao da je Merkelova samo dan pre toga predsedniku Francuske Olandu rekla da ona to neće dozvoliti. Na vrhuncu diskusije, kada je pretilo da sastanak propadne, Oland i premijer Italije Mateo Renci izašli su zajedno na terasu i razgovarali o tome šta da učine, dogovorivši se da nastupaju zajednički. Ovaj list citira jednog italijanskog učesnika u pregovorima:

Unij dužnika

Članice Unije sa istoka Evrope imaju zajednički stav kao i Berlin, ali je njihova snaga mnogo manja nego dve mediteranske države. One uz to za svoje dranje imaju i potporu Amerike, kojoj je stalo do jedinstva EU, pre svega zbog NATO. Jasno je da se Evropska unija menja, ali izgleda da nova neće biti rođena na visokim principima, već će pre biti Unija dužnika.

- U ovom trenutku shvatili smo da Italija i Francuska mogu da se udruže i proguraju manje radikalno rešenje od izlaska Grčke iz evra -

Novoformirana osovina Rim-Pariz, koja za sada još uvek nije stabilna, mogla bi da ojača u dolazećim mesecima, jer u jednoj stvari obe vlade zastupaju ista gledišta: žele jaču Uniju i raspoređivanje dugova na sve članice. Ovo pitanje je za obe zemlje od životne važnosti, a čvrst stav Berlina prema Grčkoj je upozoravajući signal da moraju da razviju strategiju da ne moraju svaki put da se bore protiv Nemačke, i na kraju skoro uvek budu gubitnice.

Ove dve zemlje posebno su osetljive na zahteve koje u ime Nemačke zastupa ministar finansija Volfgang Šojble o čvršćoj monetarnoj uniji, u kojoj bi bile samo zemlje spremne na čvrstu finasijsku disciplinu - nešto po čemu ni Italija ni Francuska nisu poznate. Pri tome se obe strane pozivaju na isti dokument - nedavno saopštenje pet predsednika različitih tela EU koje poziva na produbljenje jedinstva. Šojble, međutim, to vidi kao poziv na jaču finansijsku zavisnost, a Francuska i Italija kao zahtev za većim političkim jedinstvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online