Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
23:21
Tanjug A

Bajden: Bezbednost Evrope je nedeljiva

Sjedinjene Američke Države čvrsto su privržene stavu da bilo kakva odluka o bezbednosti Evrope mora biti doneta u bliskoj saradnji sa evropskim saveznicima i partnerima, izneo je potpredsednik Džozef Bajden.

Podpredsednik SAD: Džozef Bajden



''Nikakvu odluku o našim evropskim saveznicima i partnerima nećemo doneti bez njih'', napisao je potpredsednik Bajden u autorskom tekstu za sutrašnje izdanje pariskog ''Internešenel herald tribjuna'', povodom predstojećeg puta u Brisel i Madrid.


Bajden je ocenio da SAD i Evropa mogu biti ponosni na zajednnička dostignuća-izgradnju najuspešnijeg saveza u istoriji, koja je održavao mir u evroatlantskom preostoru više od 60 godina, i pomogao da se Evropa transformiše u svetionik demokratije i prosperiteta.


''Ta dostignuća podržana su bezbednosnim institucijama, pre svega sa NATO i OEBS (organizacija za evropsku bezdenost i saradnju)... Ali sada je od vitalnog značaja da se pitamo kako te institucije, koje su nas tako dobro služile, treba prilagoditi izazovima i mogućnostima ''nove ere'', dodao je Bajden.


Podsećajući da NATO revidira svoj ''strateški concept'' da bi se pripremio za izazove 21. veka, kao i da je Rusija iznela nove ideje o evropskoj bezbednosti, Bajden je rekao da sva ta pitanja zaslužuju da budu pažljivo razmotrena i prodiskutovana.


Bajden je naveo da, kao prvo, treba da se proširi recipročna transparentnost u vezi sa vojnim snagama, uključujući konvencionalne i nuklearne snage, i druge defanzivne snage u Evropi, uključujući raketnu odbranu.

''Nadamo se da ćemo to da radimo sa Rusijom'', istakao je potpredsednik SAD.

''Izaći ćemo sa predlozima za poboljšanje vojne transparentnosti kroz razne korake, uključujući pojačanu razmenu vojnih podataka i poseta", dodao je on.

''Drugo, ispitaćemo recipročna ograničenja koja se odnose na veličinu I razmeštaj konvencionalnih snaga. .. Treba, takođe, da naše vojske udaljimo od zasnivanja obuke na scenarijima koji malo podsećaju na stvarnost, i da zajedno radimo na planu za realne pretnje, posebno one koje dolaze van Evrope'', napomenuo je Bajden.

Kao treće, potpredsednik SAD se založio da više pažnje i sredstava posveti ''odvraćanju I borbi protiv bezbednosnih pretnji koje dolaze van Evrope''.


''Kontinent se suočava sa novim i pogubnim pretnjama: širenje oružja za masovno uništenje među odmetničckim režimima, uz pristup tehnologiji balističkih raketa, pretnja terorističkim napadima iz pograničnih regiona Avganistana I Pakistana, mogućnost da organizovani kriminal i drugi akteri pokrenu sajber-napad, kao I značajni izazovi energetske bezbednosti''.


Bajden se, dalje založio za efikasniji mehannizam sprečavanja sukoba, da bi krize bile rešene pre nego što izbiju.


''Na kraju, moramo potvrditi da je bezbednost Evrope nedeljiva, potvrditi značaj teritorijalnog integriteta za sve države u Evropi I pravo država da izaberu svoju bezbednosnu alijansu. Održiva bezbednost u Evropi zahteva mir I stabilnost za sve u Evropi'', naveo je potpredsednik SAD.


Bajden je dodao da se SAD zalažu za otvorenu i sve više ujedinjenu Evropu, u kojoj bi sve zemlje, uključujući Rusiju, igrale svoju punu ulogu.


''Pretnje silom i upotreba sile nemaju mesta u odnosima među evropskim silama. Niti mogu velike države da stave veto na odluke malih'', kaže Bajden.


''I što je najvažnije, ne možemo dozvoliti ponovno stvaranje sfera uticaja u Evropi'', poručio je potpredsednik SAD.


Bajden je ocenio da ima još puno da se uradi na putu do istinski demokratske, bezbedne, mirne I prosperitetne Evrope,ali da sa navedenim principima, "možemo oživeti i garantovati evropsku bezbednost u ''novoj eri''.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online