Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.07.2015.
07:47
B. Božin - Vesti A

Spas za Grke iz Bundestaga

Nemački parlamentarci su se juče na vanrednoj sednici izjasnili o davanju mandata međunarodnim poveriocima za pregovore sa Grčkom oko novog paketa pomoći vrednog 86 milijardi evra. Nakon tročasovne burne i žustre debate, od 598 poslanika za paket je glasalo 439, protiv je bilo 119 poslanika, a 40 se uzdržalo od glasanja.

Nemački parlament odobrio paket pomoći Atini vredan 86 milijardi evra

Povišenih reakcija je bilo još za vreme govora kancelarke Angele Merkel, koja je, inače, juče slavila 61. rođendan.

- Iza Evrope su dramatični dani koji će se teško nadmašiti - rekla je Merkelova. "Zamislite da penzioner kod nas stoji pred zatvorenom bankom i mora da čeka na 120 evra penzije nedeljno", oslikala je kancelarka stanje u Grčkoj. Ona je naglasila da su, i pored svih razlika u EU, svi odlučni u tome da Grčku zadrže u evrozoni "mimo svih partija i granica, zbog čega i postoji evro".

- Evropa je naša sudbina, ali i pravna i odgovorna zajednica - naglasila je kancelarka, što je propraćeno glasnim dobacivanjem.

Ishod samita u Briselu Merkelova je ocenila rečima: "Nema sumnje da je rezultat od ponedeljka ujutru težak, pre svega za Grke, ali je i za preostalih 18 članica evrozone".

Šojble, odlazi!

Frakcija Levice je zatražila smenu ministra Volfganga Šojblea, koji "zbog politike ucena prema Grčkoj, uništava budućnost Evrope".

Paket od 86 milijardi, međutim, dokaz je za "do sada neviđenu evropsku solidarnost", kako je rekla.

Odmah za njom je za govornicu izašao šef opozicione frakcije partije Levice Gregor Gizi koji se direktno obratio nemačkom ministru finansija prozivkom: "Gospodine Šojble, vi ste na putu da uništite evropsku ideju!"

Bez gladne dece

Šef socijaldemokrata Zigmar Gabrijel je pregovarački mandat Nemačke i Francuske nazvao "velikim izazovom".
- Grčka mora dramatično da se promeni da bi izašla iz krize, kazao je Gabrijel i kao glavni argument za pomoć naveo solidarnost, jer u Evropi "nema mesta za gladnu decu, penzionere koji prose i javne kuhinje".

Naš kontinent je postao "Evropa banaka", naglasio je Gizi uz opasku da je ugled Nemačke teško narušen zbog kursa savezne vlade.

Razbacuju se

Najčešće prozivani Šojble branio je tvrdi kurs reformi za Grčku, koja se do sada nije držala dogovorenog, kako je rekao. "Grčka ima u Evropi najviše administrativne troškove u odnosu na privredne rezultate i viši nivo penzija nego većina drugih zemalja", opravdavao je ministar finansija svoj stav.

- Šojbleova politika je asocijalna, nedemokratska i antievropska - ocenio je Gizi , ujedno kritikujući Merkelovu i šefa socijaldemokrata Zigmara Gabrijela, da su se povinovali Šojbleovom kursu i tako napravili "najveću grešku u svojoj političkoj karijeri". Po njemu, poslednjih dana je Šojble preuzeo ulogu kancelara, dok je Merkelova "suviše slaba".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online