Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.07.2015.
10:40
Jutarnji.hr A

Cipras u EP: Mi smo žrtve eksperimenta! Nemci: Ciprasu, ti si lažov!

Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlametu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje. Nakon održanog govora dobio je aplauze, ali i ozbiljne kritike. Šef Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber ga je čak nazvao lažovom.

Reuters
Aleksis Cipras: Treba nam svetlo

Aleksis Cipras je rekao da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi "udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje".

- Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema. Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo - rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu.

Grčki premijer je naglasio da to mora da bude dogovor koji će sadržati mnogo prihvatljivije reforme od onih koje kreditori trenutno nude.

- Moja vlada i ja smo na vlast došli pre pet meseci, i ja u potpunosti preuzimam odgovornost za sve što se u tom periodu dogodilo. Ali budimo iskreni...problemi grčke ekonomije ne datiraju u poslednjih pet meseci, već u poslednjih pet i po godina - objasnio je Aleksis CIpras i dodao da su reforme "nepodnošljive za obično stanovništvo".

Premijer je dodao da je situacija oko Grčke još jedan dokaz da Evropa ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu.

Za kraj, Aleksis Cipras je rekao da otpis duga uopšte nije "otimanje novca od evropskih kreditora".

- Novac od kredita uopšte nije došao do grčkog naroda. Taj novac je davan Grčkoj kako bi se spasile strane banke u našoj zemlji. Za evropski problem potrebno je evropsko rešenje - rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz okupljenih u Evropskom parlamentu.

Nakon govora, grčkog premijera je žestoko iskritikovao nemački poslanik Manfred Veber.

- Gospodine Cipras, aplaudiraju vam evropski ekstremisti. Okruženi ste pogrešnim prijateljima - rekao je Veber.

Nemac se nije zaustavio na tome, već je Aleksisa Ciprasa nazvao lažovom, rekavši da prestane da obmanjuje ljude.

- Ne laži ljude. Otpis duga neće naškoditi bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim zvaničnicima u Finskoj - rekao je Veber, aludirajući na zajmove koje su te dve zemlje dale Grčkoj, a od čijeg vraćanja, barem za sada, nema ništa.

- Grčka uništava poverenje koje vlada Evropom. Ukoliko premije Cipras dođe nama, onda bi trebalo da se izvinjava zbog svojih neprimerenih izjava - rekao je Veber.

Nemački konzervativac je potom nastavio sa kritikom.

- Umesto da održavaju referendum, ostale države članice su, za rasliku od vas sprovele potrebne reforme i fiskalnu konsolidaciju koju vi nazivate katastrofalnom - zaključio je Veber.

Nakon njega, reč je preuzeo Gaj Verhofštat, lider liberalne struje u Evropskom parlamentu, koji je upozorio da "Evropa mesečari ka Grexitu", a zatim napao Ciprasa zbog neiznošenja detaljnog predloga.

- Ovo nije rasprava o tome ko je stariji, kokoška ili jaja.Aleksis Cipras mora da izađe sa jasnim predlogom i planom. Ako treba, lično ću doći u Atinu i diskutovati o tome. Šta ću kad volim izazove - rekao je Verhofštat, dok je premijer Cipras delovao kao da mu je po prvi put neprijatno.

Evropski projekat izumire

Zatim je na scenu stupio kontroverzni lidfer britanskog UKIP-a Najdžel Faraž, koji je stao u Ciprasovu odbranu.

- Evropski projekat počinje da izumire. Plan je propao. Čitav Mediteran se našao na pogrešnom kursu. Izgrađen je novi Berlinski zid, a njegovo ime je evro - rekao je Faraž.

On je verbalni napad Manfreda Vebera na Aleksisa Ciprasa nazvao "odvratnim" i pohvalio grčku vladu zato što je sazvala referendum protiv "siledžija iz Brisela".

- Ukoliko imate hrabrosti, treblo bi da izvedete Grke iz evrozone i budete ponosni na to. Da, biće teško prvih nekoliko meseci, ali sa povratkom na staru valutu, uz pomoć prijatelja širom sveta, veoma brzo ćete se oporaviti - poručio je Faraž i još jednom pokazao simpatije prema politici Aleksisa Ciprasa.

Marin Le Pen, predsednica francuskog "Nacionalnog fronta" pružila je punu podršku Aleksisu Ciprasu. Ona je sa velikim žarom branila Grčku od "evro-diktata".

Le Penova se zalaže za oslobađanje iz "čeličnih ralja evra", i hvali izjavu istaknutog ekonomiste i nobelovca Pola Krugmana, koji je takođe izjavio da bi za Grčku bilo najbolje da napusti evrozonu.

Konačni rok: Četvrtak

Pre Ciprasa govorili su i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 8.30 da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone, prenosi Jutarnji list.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima "detaljno razrađen scenario Grexita. Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštovali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora", rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

- Ja sam rekao pre referenduma da će glas protiv ponuđenog sporazuma oslabiti pregovaračku poziciju Grčke. Večeras je pregovaračka pozicija Grčke bila znatno slabija - rekao je Junker.

Na pitanje zašto su za nedelju sazvali samit svih 28 država EU, a ne samo evrozone, Junker je rekao kako su to učinili zato što nije pošteno misliti da se to pitanje tiče samo evrozone, jer posledice grčke krize osećaju i one države koje nisu u evrozoni.

Zadnji rok - kraj sedmice

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, priznao je da je sada situacija krajnje ozbiljna i da nas samo nekoliko dana deli od mogućeg crnog scenarija.

- Ja sam do sada izbegavao spominjanje rokova. Ali sada zaista mogu reći da je zadnji rok za sporazum kraj sedmice. Neuspeh će značiti najgori mogući scenario, bankrot Grčke i nesolventnost bankovnog sistema - rekao je Tusk i dodao da su “naivni oni koji misle da to neće imati teške posledice najpre za Grčku, ali i šire. Tusk je rekao da će se u nedelju najpre nakratko sastati na nivou evrozone, a zatim i na nivou svih 28 država EU, kako bi razmotrili i moguću potrebu za humanitarnom pomoći grčkom narodu. Tusk je rekao da je ovo sada “najozbiljnija situacija u našoj istoriji”.

I nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da nije optimista, ali je zato premijer Grčke Cipras u utorak uveče nakon samita pokušao  da ostavi utisak optimiste. Rekao je da je sastanak bio “pozitivan” i da Grčka nudi verodostojan program reformi, ako zauzvrat dobije odgovarajuće finansiranje.

Iako se ne zna tačno šta će Grčka predložiti tokom današnjeg dana, poručili su da će tražiti jedan kratkoročni program pomoći kako bi podmirili hitne potrebe, a zatim i drugi srednjoročni program pomoći. U oba slučaja morala bi se ispoštovati procedura.

Iako je rečeno da u ovom trenutku mogućnost reprogramiranja grčkog duga nije na dnevnom redu, i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekli su da su i još ranije dali obećanje Grčkoj da će, ukoliko se uspešno budu sprovele reforme, razmotriti mogućnost olakšavanja dužničkog tereta.

Junker je rekao da je takođe pripremljen potpuni plan za izlazak Grčke iz evrozone ako ne bude drugog rešenja, uz plan humanitarne pomoći za grčko stanovništvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online