Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.05.2010.
11:58
Tanjug A

Politički protesti u Albaniji

''Beriša, otvori izborne kutije, ili odlazi", '' Došao je trenutak odluke", ''Dole sa Berišom", samo su neke od poruka koje su uzvikivali demonstranati, članovi i pristalice Socijalističke partije Albanije, koja su u petak uveče počela proteste u Tirani koji se nastavljaju. Nju podržava još pet manjih stranaka.

Edi Rama, gradonačelnik Tirane


Harizmatični lider socijalista Edi Rama, inače popularni gradonačelnik Tirane, poručuje premijeru Salji Beriši: Nećemo se povući sa ulica i trgova dok se ne otvore biračke kutije ili dok vlada ne podnese ostavku. Protesti koji su u centru grada počeli u petak uveče, nastavljeni su štrajkom glađu 22 poslanika i 180 pristalica socijalista, javile su agencije.


Na prvom skupu, ispred zgrade vlade u centru Tirane, prema organizatorima, okupilo se 200.000 ljudi. Policija kaže da je ta brojka znatno manja. Neki od demonstranata su razapeli šatore, da bi tu mogli, kako najavljuju, da tu ostanu duže vreme.


Dvoboj Rama-Beriša ima dužu predsitoriju. Sve je počelo 28. juna prošle godine, kada su u Albaniji održani opšti izbori. Najviše mandata -70 - osvojila je Demokratska partija, dok su socijalisti dobili 65. Beriša je u parlamentu, koji ima ukupno 140 mesta, uspeo da formira vladu zahvaljujući saradnji sa manjim strankama.


Edi Rama od tada sve do sada tvrdi: ''Mi smo pokradeni". Socijalisti traže da se otvore izborne kutije na spornim mestima, ali Beriša, koji je i ranije optuživan za izborne prevare, to uporno odbija. Štaviše on tvrdi: ''Ovo su bili najdemokratskiji izbori koji su dosad održani u Albaniji".


U takvoj, pat poziciji socijalisti bojkotuju rad parlamenta, ne da bi poništili izbore, nego, kako kažu, da se takve prevare ubuduće ne bi ponavljale. Tako se nacionalna skupština našla u jedinstvenoj situaciji - sedam meseci radi praktično sa samo pola poslanika - 75 od ukupno 140.

Tirana


To često parališe rad parlamenta pošto je za usvajanje reformskih zakona nedovoljna prosta većina glasova. To već usporava približavanje Albanije Evropskoj uniji, iako je prošle godine podnela molbu da dobije status kandidata.


Sadašnja politička kriza može da uspori i postupak za dobijanje ''belog šengena". U Tirani se, inače, nadaju da će Albanci od oktobra moći da putuju bez viza u zemlje EU.


U Evropskoj komisiji upozoravaju Tiranu da mora što pre da izađe iz ovog političkog ćorsokaka.


Funkcionisanje parlamenta je preduslov za funkcionisanje demokratije u nekoj zemlji", poručuju iz Brisela. Ali, premijer Beriša i lider i opozicije Rama zasad čvrsto stoje na svojim pozicijama, ne pokazuju spremnost za kompromis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online