Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.06.2015.
11:21
Tanjug A

Indijanci i belci zajedno protiv "Tusajana na kanjonu"

Plan da u blizini južnog oboda Velikog kanjona Kolorada budu izgrađene prodavnice, restorani, hoteli i hiljade stambenih zgrada, uzburkao je gradić Tusajan u Arizoni. Lokalne vlasti su dobile velike pare da podrže italijanskog investitora koji bi na litici kanjona ličio nešto poput "Beograda na vodi". S druge strane, domoroci Indijanci, belci, ljubitlji prirode, nevladine organizacije, stručnjaci... smatraju da će modernizacija upropastiti jedno od svetskih čuda prirode.

Tanjug/AP
Za lokalno stanovništvo je previše i 5 miliona turista koji ih godišnje poseti, ne trebaju im još i tržni centri i stakleni hoteli

Tusajan, zajednica od oko 550 stanovnika koji žive u blizini verovatno najpoznatijeg nacionalnog parka u SAD, ima ugovor s italijanskim investitorima, koji otvara put za projekte izgradnje više od 2.000 stambenih objekata i oko 280.000 kvadratnih metara trgovinskog prostora.

Plan o izgradnji pokrenuo je oštru debatu zbog mogućeg porasta broja stanovnika i pojačanog saobraćaja, kao i zbog ugrožavanja oskudnih izvora vode i zagađenja vazduha u neposrednoj blizini Nacionalnog parka, poznatog po impresivnom panoramskom pogledu na kanjone, oivičene stenama s oštrim liticama, dolinama i klancima, nastalim erozijom usled delovanja vode i vetra.

Poslednji spor vezan za dugogodišnja nastojanja da se u i oko Tusijana izgradi privatno zemljište, povezan je sa zahtevom za izdavanje dozvole za izgradnju koridora kojima bi stanovnici, turisti i ostali prilazili gradu i okolini.

Reuters
Viseća terasa nad Velikim kanjonom

Prijava za izgradnju Tusajana upućena Nacionalnoj šumi Kaibab, privukla je najmanje 200.000 komentara, većinom pripadnika konzervativnih grupa koji se tome protive. Konzervativne grupe "Sijera klub", američka plemena kao što su Hopi, borci za zaštitu životne sredine, bivši zvaničnici Nacionalnog parka i drugi, smatraju da bi izgradnja Tusajana oštetila ekologiju Velikog kanjona, koji godišnje privuče oko pet miliona posetilaca.

S druge strane, gradske vlasti smatraju da bi projekat podstakao lokalnu ekonomiju i obezbedio meštanima stanove i nova radna mesta. Zemljište na ulazu u park gradić je dobio na poklon od italijanskog konzorcijuma, koji već 20 godina pokušava da ga proširi i modernizuje, što je 2000. sprečeno na lokalnom referendumu.

Konzorcijum je sproveo skupu kampanju da ova zajednica dobije status grada s lokalnom samoupravom i uspeo da pridobije Gradsko veće koje podržava gradnju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online