Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.06.2015.
15:36
Tanjug A

"SAD će trpeti posledice ako razmesti rakete u Evropi"

Rusija je upozorila SAD da će trpeti posledice ukoliko odluče da u Evropi rasporede rakete zemlja-zemlja, ističući da to predstavlja kršenje ugovora o kontroli naoružanja, potpisanog po završetku Hladnog rata.

Reuters
Američki protivraketni štit Patriot u Poljskoj

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "jasno" da bi takvi postupci američke strane značili potpuno kršenje ugovora o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987. godine, uz sve prateće posledice.

- Apelujemo na SAD da obezbede potpunu primenu INF ugovora i ne ugrožavaju njegovu izvodljivost - kaže se u saopštenju tog ministarstva.

Dve zemlje se međusobno optužuju za kršenje ugovora, koji su potpisali predsednik SAD Ronald Regan i predsednik SSSR Mihail Gorbačov 1987. godine.

Vojni zvaničnici SAD saopštili su da Vašington razmatra da povuče niz poteza kao odgovor na navodno kršenje ugovora od strane Rusije, uključujući jačanje raketnog odbrambenog sistema ili raspoređivanje raketa zemlja-zemlja u Evropi.

INF ugovor, čijim su se potpisivanjem po prvi put dve velike sile saglasile da smanje arsenal nuklearnog naoružanja, definiše da se moraju ukloniti nuklearne, konvencionalne balističke i krstareće rakete srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Stejt department saopštio je prošle nedelje da je Rusija u 2014. godini "nastavila da krši svoje obaveze iz INF ugovora, koje joj nalažu da ne poseduje, proizvodi, testira i lansira krstareće rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilomatara, kao i da ne poseduje ili proizvodi uređaje za njihovo lansiranje".

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je takve navode i zatražilo od SAD da obezbede čvrste dokaze za svoje tvrdnje. Moskva se, sa druge strane, protivi planovima Vašingtona da razmesti sisteme za lansiranje krstarećih raketa tipa "tomahavk u Poljskoj i Rumuniji".

. To bi direktno bilo u suprotnosti sa ugovorom INF - navelo je rusko ministarstvo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.06.2015. 17:18
U ovoj opasnoj igri zveckanja oružžjem Evropa će proći najgore.Ovi jadnici koji su zapenili protiv Rusa i dozivaju aMeriku u pomoć neppotrebnu naravno;jer Rusi nikog ne diraju,nisu ni svesni da će njihbov narod i njihova teritorija leteti u vazduh.to se odnosi i na onaj razvijeniji deo Evrope koji zabija glavu u pesak.Pa zar oni misle da će njih bommbe koje budu padale diljem Evrope njih zaobići.Amerika radi svoj posdao,ali Evropa radi u korist svoje štete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online