Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.06.2015.
04:46
B. Đokić - Vesti A

Balkanski bosovi vladaju iz džungle

Za samo nedelju dana policije Portugala i Španije zaplenile su više od dve tone kokaina, vrednog gotovo 150 miliona evra, a u čije su krijumčarenje iz Južne i Centralne Amerike za Zapadnu Evropu umešani Srbi. Kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu pre tri dana zaplenjeno je 1,15 tona kokaina, koju je kriminalna grupa iz Srbije brodom krijumčarila iz Centralne Amerike za Evropu.

Reuters
Tone kokaina odu brodovima ka Zapadnoj Evropi

Tom prilikom su uhapšena četiri državljanina Srbije, saopštile su portugalske vlasti. Ova zaplena dogodila se samo nedelju dana posle slične zaplene u teritorijalnim vodama Španije. Tom prilikom su takođe uhapšeni kriminalci sa Balkana, jedan Srbin i dvojica Hrvata. Tada je zaplenjena 1,1 tona kokaina švercovana iz Južne Amerike za narko-tržište Zapadne Evrope.

Čuvaju narko-dilere

Kako pišu srpski mediji, procene su bezbednosnih službi da je u Južnoj Americi trenutno angažovano oko 300 srpskih policijskih i vojnih specijalaca. Najviše navodno u Brazilu i Argentini, njih oko 100, ali i pedesetak u najopasnijem delu Južne Amerike Kolumbiji i Boliviji, gde rade za velike narko-dilere.

Dve ovako obimne zaplene u tako kratkom periodu podsetile su javnost na razgranatu mrežu srpskih kriminalaca koji iz Južne Amerike već decenijama aktivno učestvuju u švercu kokaina na tržište Zapadne Evrope.

- U prethodnih desetak godina broj srpskih kriminalaca koji učestvuju u ovom švercu drastično je porastao. Osim grupe Darka Šarića, najmoćnije su grupe Dejana Stojanovića Keke, koji se krije u Južnoj Americi, i Luke Bojovića, koji u španskom zatvoru čeka izručenje Srbiji. Pretpostavljamo da se nekoliko desetina kriminalaca iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine nalazi u državama Južne Amerike. Tamo direktno od proizvođača kokaina sa plantaža u džungli kupuju drogu po dosta niskim cenama. Potom se ona ukrcava na prekookeanske brodove i transportuje do luka Holandije, Španije ili Portugala. Često njihovi saradnici iz Evrope manjim brodovima odlaze na pučinu, tamo čekaju prekookeanske brodove, pa sa njih prebacuju drogu u brodiće i ulaze potom u male luke kako bi izbegli kontrole u većim lukama - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije od policajaca koji godinama rade na slučajevima šverca narkotika.

Među dilerima u Južnoj Americi aktivni su i Hrvati. Jedan od najvećih dilera, kako se sumnja, a prema pisanju tamošnjih medija, jeste Branko Marinković iz Bolivije, poreklom iz Hrvatske. Prema izveštaju Međunarodne analitičke grupe, prenose mediji, Marinković se dovodi u vezu sa trgovinom drogama između Bolivije, Hrvatske i Crne Gore, odakle mu je majka poreklom. Mediji dodaju da on zarađuje milione na švercu kokaina iz Južne Amerike za Evropu, a uz sebe ima "odanu vojsku hrvatskih ratnih veterana, spremnih na sve da zaštite šefa".

Ubijeno šest Srba

U Južnoj Americi je zbog rata oko droge do sada poginulo nekoliko državljana Srbije i drugih država Balkana. Prošle godine su ubijeni srpski državljani Goran Popović (39) u Boliviji i Goran Stavrić (41) u Peruu. Prošle godine takođe je stradao srpski državljanin Marko Mitić (30), koga su likvidirali kolumbijski narko-karteli u Peruu. Prethodno je od njegove porodice tražen otkup od milion dolara, ali je to po svemu sudeći bio paravan, jer je likvidiran samo dan po otmici.
Sredinom 2010. godine zaustavljena je kolona vozila u kojoj se nalazio Vilijam Rozales Suarez, koji je navodno u ratu sa Brankom Marinkovićem. Tom prilikom su praktično streljani Saša Turčinović, Bojan Bakula i Predrag Canković, koji su neposredno pre toga došli u ovu zemlju iz Srbije da rade kao Suarezovi telohranitelji.


Švercovali kokain za Ruse?

Državljani Srbije koji su uhapšeni kod Azorskih ostrva najverovatnije su radili za rusku ili italijansku mafiju, smatra Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija.
- Da bi neko kupio 1,1 tonu kokaina iz Južne Amerike morao bi da ima 10 miliona evra u kešu, što je nerealan iznos za srpsku mafiju u ovom trenutku - objasnio je Nicović.



 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online