Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.05.2015.
08:31
Tanjug A

Vojska SAD greškom ponela uzorak živog antraksa

Američka vojska nenamerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Merilendu, ali u tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su američki zvaničnici, a preneo AFP. Medicinska pomoć ukazana je 22-ojici američkih vojnika, u vazduhoplovnoj bazi u Južnoj Koreji, s obzirom da su bili izloženi mogućem živom uzorku antraksa, saopštila je američka vojska.

Fotomontaža/Foto: Reuters
Nisu znali šta transportuju

Uzorak antraksa je uništen, pošto se posumnjalo da je reč o živom uzorku, mada je trebalo da bude neaktivan, jer je određen za laboratorijsku vojnu vežbu, u američkoj vazduhoplovnoj bazi u južnokorejskom gradu Osanu, udaljenom 35 kilometara od Seula, prenose agencije.

Niko od osoblja koje ko je bio u kontaktu sa uzorkom, nije pokazao znake izlaganja opasnoj bakteriji, navodi se u saopštenju, uz napomenu da su preduzete odgovarajuće medicinske mere iz predostrožnosti, koje uklučuju preglede, antibiotike, a u nekim slučajevima i vakcinacije.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Juti je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren u saopštenju.

- Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu - rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaveštene, rekli su zvaničnici.

Najmanje devet drugih vladinih i komercijalnih laboratorija u devet američkih država su dobile uzorke antraksa, a vlasti nastoje da utvrde da li su transportovane i druge žive spore.

Voren je saopštio da Pentagon pomaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje incident.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transferiše "mrtve" uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje. Septembra 2001. godine, u Sjedinjenim Državama, spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Obolele su 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online