Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.05.2015.
08:43
B. Miličić - Vesti A

Svetski moćnici u dvorcu

Dvorac Elmau, kod Garmiš-Partenkirhena, biće 7. i 8. juna mesto redovnog susreta vladara sedam najmoćnijih država sveta, Grupe 7. Ove godine na skup u Nemačkoj nije pozvana Rusija, iako će nekoliko tema dvodnevne rasprave u bavarskim Alpima biti posvećeno upravo Rusiji.

wikipedia.org/
Dobro čuvan dvorac Elmau: Nemačka će ove godine biti domaćin samita Grupe 7

Na dnevnom redu biće borba protiv terorizma Islamske države, tragedija izbeglica sa Sredozemlja i sukob u Ukrajini. Na listi tema kojima će se baviti lideri SAD, Kanade, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana je i Ukrajina, odnosno njihov odgovor na "rusku agresiju" i pri tom još i kako smanjiti zavisnost Zapada od ruskog gasa.

Pripreme za ovaj skup počele su davno i ulaze u završnu fazu. Po mnogo čemu vidi se da je na snazi svojevrsno opsadno stanje, jer je u akciji 17.000 nemačkih policajaca, uz podršku 2.000 kolega iz susedne Austrije. Od utorka je počela i vanredno uvedena kontrola putnika i dokumenata na granicama Nemačke, posebno prema Češkoj i Austriji, kao i na aerodromu u Minhenu, ali i u vozovima.

Cilj je da se spreči dolazak grupa i pojedinaca koji bi da demonstriraju tokom ovog samita.
U Minhenu i na putu od aerodroma do Garmiš-Partenkirhena i dvorca Elmau policija je obeležila 970 mesta, na kojima stoji upozorenje o zabrani zadržavanja, jer su protivnici G7 i procesa globalizacije, već najavili demonstracije.

Da bi se sprečilo bilo kakvo uznemiravanje "gospodara sveta" za vreme njihovog zasedanja, u akciji će biti i helikopteri iz kojih će policija nadgledati puteve, šumske i planinarske staze, kao i granični pojas u tom delu Gornje Bavarske.

Već od četvrtka, 4. juna, mogući su zastoji i zadržavanja u saobraćaju u Minhenu i okolini, pa se savetuje putnicima da u širokom luku zaobiđu bavarsku prestonicu. Zbog samita G7 u Garmiš-Partenkirhenu, Geretsridu i okolnim mestima za dva dana produžen je školski raspust, pa će deca imati slobodan i ponedeljak i utorak, 8. i 9. jun. U njihovim školama biće smešteni policija i Crveni krst.

Potop u njivi

U toku je i zavrzlama oko ponude jednog seljaka u blizini dvorca Elmau da protivnicima samita G7 iznajmi svoju njivu za kampovanje. Lokalne vlasti ne daju dozvolu za to s obrazloženjem da postoji mogućnost da se obližnja rečica Loizah izlije baš u to vreme i ugrozi kampere.

Sesija košta 130 miliona evra

Za organizaciju ovog skupa, prema zvaničnim podacima, biće utrošeno 130 miliona evra (država daje 40 miliona, a ostatak Bavarska i lokalne zajednice). Udruženje nemačkih poreskih obveznika tvrdi da će stvarni troškovi iznositi oko 360 miliona evra.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 09:30
svi oni + njihove gazde rokfeler i soroš
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online