Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 24.05.2015.
11:22
Blic.rs A

Ubijeni vođa Fantoma sanjao o šampanjcu sa Putinom

Aleksej Mozgovoj, bivši komandant jedne od najpoznatijih milicija u regionu Luganska, koji je noćas ubijen, bio je fasciniran Putinom. Takođe, on je jedan od retkih komandanata koji je dozvolio je ekipi BBC-a ekskluzivan pristup svom trening kampu u istočnoj Ukrajni.

wikipedia.org
Bio fasciniran Putinom

Mozgovoj, jedan od poznatih proruskih separatista bio je komandant brigrade pobunjeničke Prizrak (Fantom) u samoproglašenoj republici Novorusija.

Do početka sukoba u Ukrajini Mozgovoj je bio sasvim običan čovek. Kako navode svetski mediji, radio je u Sankt Petersburgu kao kuvar, a bio ej i vlasnik građevinskog preduzeća.

Mozgovoj bio običan čovek pre ukrajinske krize

Tako je, prenosi BBC, Aleksej Mozgovoj bio relativno nov u vođenju pobunjeničke brigade. Bez velikog vojnog iskustva, bivši vlasnik građevinskog preduzeća, upustio se u nešto novo - preuzeo je ulogu lidera spremnog da povede ljude u borbu protiv, kako je on nazivao, ilegalne vlade koja sedi u Kijevu.

Njegov pogled na situaciju u Ukrajni bio je jednostavan. Zapad je nelegalno nametnuo proevropsku vladu, pa shodno tome, ukrajinska vojska postala je agresorska.

- Oni su banditi, a nas nazivaju separatistima, oni nama prete doživotnom robijom, a što se nas tiče oni su ratni zločinci koji zaslužuju smrtnu kaznu - izjavio je Mozgovoj prilikom posete BBC-a njegovom trening kampu.

Kako prenosi britanski javni servis, koji je jedini imao pristup brigadi kojom je komandovao Mozgovoj, u šumi nadomak ruske granice preko 100 dobrovoljaca se pripremalo za borbu protiv ukrajinske vojske.

Ti isti dobrovoljci su do samo pre nekoliko nedelja od "stupanja u službu" bili obični ljudi - radnici u supermarketima, rudari, službenici…

Tajna baza Alekseja Mozgovoja:

U Moskvu po "mišljenje" ili "prijateljski savet"?

Mozgovoj, koji je do ukrajinske krize bio "običan čovek", vrlo brzo je napredovao do čoveka koji se sastajao sa zvaničnicima u Moskvi, a poprilično brzo je savladao političku retoriku.

- Nekada sam i ja živeo i radio kao sav normalan svet. Nisam željan vlasti, ne želim moć, već red i mir - govorio je Mozgovoj.

Njegovi sledbenici su imali uniforme i moderno oružje, a na pitanje kako je opremio svoju vojsku, uvek je neodređeno odgovarao:

- Barak Obama nas je svojom politikom naterao da se naoružamo, eto odakle nam oružje! Da je sedeo u svojoj kući i da nije zabijao svoj nos u druge države, poput Sirije, Libije i Ukrajine, ne bi ni imali potrebe da se naoružavamo - objašnjavao je Mozgovoj.

On je takođe neodređeno odgovarao i na pitanja tipa: "Zbog čega često ide u Moskvu i skim tamo razgovara?".

- Zašto me stalno pitate o tome? Pa mi smo jedan narod. Gde ću da idem ako ne kod svoje braće? Od koga da tražim savet ako ne od svog brata? - nadmeno je odgovarao Mozgovoj.

Njegov san je bio da jednoga dana "zajedno s Vladimirom Vladimirovičem Putinom popije šampanjac u čast rođene države Novorusije, a Ukrajince pozdravi oslobođenjem od oligarhije".

Aleksej Mozgovoj poznat je i po proglasu od prošle godine u kome se obraćao građanima Ukrajine koji sebe smatraju Ukrajincima.

Ovako je počinjao njegov proglas:

"Ukrajinče, da, upravo tebi se obraćam. Želiš u Evropsku uniju? Tamo je, govore ti, rajski život: sve jasno, uređeno i lepo, sve u svemu – raj. Ali, sve ima svoju cenu, a ta roba – veruj mi – preskupa je za tvoj džep. A već su počeo da je plaćaš brdima leševa i rekama krvi…"

Aleksej Mozgovoj sa svojom brigadom:

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.05.2015. 11:27
"Takođe, on je jedan od retkih komandanata koji je dozvolio je ekipi BBC-a ekskluzivan pristup svom trening kampu u istočnoj Ukrajni." ???? И то је био његов крај.... Слава ти о неискусни човече.... Слава ти....
Nedelja 24.05.2015. 15:42
Sta se toliko zabrinuo , uskoro ce ga popiti !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online