Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.05.2015.
14:10
Tanjug A

Pjongjang se pohvalio: Usavršili smo tehnologiju za nuklearno oružje

Severna Koreja saopštila je da je usavršila tehnologiju da napravi nuklearne bojeve glave, nedugo pošto je objavila da je lansirala balističku raketu sa podmornice.

Reuters
Rade mimo zabrane UN...Aplauz za naučnike

Severnokorejska Nacionalna odbrambena komisija (NDC) saopštila je da sada Pjongjang ima načine da uradi upravo to - napravi nuklearne bojeve glave što je izazvalo uzbunu ne samo u Vašingtonu, Seulu i Tokiju, već i u Pekingu, prenela je agencija AFP.

- Prošlo je mnogo vremena od kada smo počeli da pravimo ekstremno male i različite tipove naših sredstva za nuklearni napad. Takođe smo dostigli fazu u kojoj se garantuje najviša preciznost, ne samo kratkog i srednjeg već i raketa dugog dometa - navela je NDC koje je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Uprkos zabrani Ujedinjenih nacija, Severna Koreja dugo testira rakete dugog dometa, a pre samo dve nedelje, Pjongjang je saopštio da je uspešno testirala balističku raketu koja je lansirana sa podmornice.

S druge strane visoki američki vojni oficir tvrdi da je Severna Koreja mnogo godina daleko od toga da može da lansira balističke rakete sa podmornica, mada je zamenik komandanta Združenog generalštaba americke vojske, admiral Džejms Vinefeld sinoć upozorio da takve rakete bi, eventualno, mogle da predstavljaju opasnost koja se "teško otkriva" za Japan i Južnu Koreju kao i američke snage stacionirane u regionu, dodaje AP.

Američka agencija podseća da je KCNA javila da je severnokorejski lider Kim Džong Un posmatrao test takve rakete ovog meseca. Fotografije su prikazivale raketu kako se uzdiže sa morske površine i nasmejanog Kima koji posmatra, iz daljine, na nečemu što izgleda kao plutajuća podmornica. Vinefeld je primetio da su "Severnokoreanci dali ono što njihovi urednici za video sadržaj i spin majstori žele da mi poverujemo".

Međutim, američki admiral je i upozorio na potencijalnu pretnju u budućnosti koja povećava potrebu za regionalnu protivraketnu odbranu, navodi AP.

Pjongjang otkazao poziv Banu da poseti industrijsku zonu

Severna Koreja otkazala je poziv generalnom sekretratu Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-munu da poseti industrijsku zonu Kaesong, što je Ban primio sa "dubokim žaljenjem".

Reuters
Nije dobio nikakvo objašnjenje: Ban Ki Mun

- Nikakvo objašnjenje nije dato za promenu odluke u poslednjem trenutku. Ova odluka Pjongjanga je za duboko žaljenje - naveo je Ban u Seulu, prenela je agencija Rojters.

Ban je planirao da poseti industrijsku zonu koja je zajednički poduhvat Pjongjanga i Seula i nalazi se na 10 kilometara unutar granice Severne Koreje. U Zoni posluje oko 120 južnokorejskih firmi u kojima je zaposleno 53.000 severnokorejskih radnika.

- Ja kao generalni sekretar UN-a, neću štedeti ni napore za podsticanje DPRK (Severne Koreje) da se angažuje sa međunarodnom zajednicom na miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i šire - dodao je Ban tokom međunarodne konferencije u Seulu gde se juče obratio okupljenima.

Ban je, preko "diplomatskih kanala", upoznat da je Pjongjang otkazao raniji poziv za posetu industrijskoj zoni koju je, sa delegacijom stranih diplomata 2006. posetio u svojstvu ministra spoljnih poslova Južne Koreje. Otkazivanje posete generalnom sekretaru UN-a dolazi u vreme kada su dve Koreje  ponovo upale u spor oko plata u Kaesongu, pošto je Pjongjang insistirao kod poslodavaca na povišicama plate svojim (severnokorejskim) radnicima.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online