Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.05.2015.
11:37
Tanjug A

Suspendovana zabrana vožnje Palestinaca sa Izraelcima

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon odlučili su da, istog dana kada je stupila na snagu, suspenduju zabranu vožnje Palestincima u istim autobusima s Izraelcima na Zapadnoj obali.

Reuters
Ne mogu svi u isti autobus: Nova odluka Izraelskih vlasti

Prema ranijoj odluci, bilo je predviđeno da se palestinski radnici na povratku sa svakodnevnog  posla u Izraelu vrate preko istih prelaza na Zapadnoj obali preko kojih su ušli, ali da se ne voze u autobusima u kojima se voze Izraelci. Izraelski mediji navode da je zabrana suspendovana zbog mnogobrojnih kritika.

- Na osnovu tromesečnog pilotskog projekta, Palestinci koji rade u Izraelu će, počevši od srede, morati da se vraćaju kući preko istih prelaza i to ne autobusima koje koriste (izraelski ) stanovnici - rekao je neimanovani zvaničnik AFP-u.

Na ovu odluku reagovali su izraelski zvaničnici.

Pre ukidanja zabrane lider opozicione Cionističke unije, Isak Hercog, izjavio je da je odvajanje Palestinaca i Jevreja u javnim autobusima "ponižavanje i mrlja na državi i njenim građanima". Hercog je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da će ta zabrana podstaći "plamenove mržnje protiv Izraela  širom sveta".

- To je još jedna greška premijera,  koji se povinovao još jednoj jadnoj odluci, koja nema veze s bezbednošću zemlje - dodao je Hercog, istakavši da će takvi koraci "naneti nepotrebnu štetu imidžu Izraela u osetljivo vreme i da bi ih trebalo izbegavati".

Plan su kritikovali i drugi opozicioni političari. 

- Bavljenje iz bezbednosnim izazovima je teško ali takvo odvajanje Jevreja i  Arapa je kršenje svih međunarodnih moralnih normi i  imaće teške posledice po Izraea - rekla je članica Kneseta Šeli Jahimovič iz Cionističke unije levog centra.

Stotine Palestinca putuje svaki da da radi u Izraelu sa okupirane Zapadne obale, uglavnom u građevinarstvu, a koriste putne dozvole svaki put da bi ušli u tu zemlju. Taj zvaničnik je rekao da će palestinski radnici morati da promene autobuse kako bi izbegli da se voze vozilima u kojima su Izraelci nakon što pređu nazad na Zapadnu obalu.

Izraelski javni radio je javio da je ministar odbrane Moše Jaalon pristao na tu zabranu, dodavši da će omogućiti "bolju kontrolu Palestinaca i onih koji napuštaju Izrael i smanjiti bezbednosne rizike".

Izraelski naseljenici na Zapadnoj obali su godinama apelovali da se Palestincima zabrani korišćenje javnog transporta tamo, tvrdeći da njihovo prisustvo predstavlja bezbednosni rizik.

Izraelski mediji navode da bi se zbog nove mere povratak palestinskih radnika kući mogao produžiti čak za dva sata i da su organiazcije za ljudska prava najavile žalbu protiv novih pravila Visokom sudu pravde.

Do sada su palestinski radnici koji su ulazili u Izrael mogli da se vrate kući kojim god putem izaberu. Sada će recimo oni koji su ulazili u centralni Izrael preko prelaza Ejal morati da se vraćaju na isti prelaz bez obzira gde stanuju i od tamo putuju palestinskim autobusima.

Izraelski  general-major Nican Alon, koji je ranije bio zadužen za centralnu komandu, odbacio je trdnje da putovanje istim autubusima predstavlja bezbednosni rizik. On je govorio da su ti radnici već bili u Izraelu  i da su tamo mogli, da su hteli, da izvedu napad  i da nije potrebno da to rade u autobusu na Zapadnoj obali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online