Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
15:22 >> 16:45h
Vestionline A

U Šangaju počinje izložba "Ekspo 2010"

Svetski lideri okupljaju se u Šangaju, trgovačkom centru Kine, gde će u petak uveče svečano biti otvorena svetska izložba "Ekspo 2010". To otvaranje, prema rečima organizatora, biće spektakularnije od otvaranja OI u Pekingu 2008.

Sajamski prostor u Šangaju, gde će biti održana svetska izložba "Ekspo 2010"
 

U samu izložbu je uloženo 25 milijardi dolara, a očekuje se da će tokom šest meseci paviljone "Ekspa 2010", koji će od subote biti otvoreni za javnost, posetiti 70 miliona ljudi. Na izložbi će se predstaviti oko 190 država i više od 60 međunarodnih organizacija i kompanija.

U okviru izložbe će raditi 72.000 volontera, još 100.000 će biti angažovano u stotinama pomoćnih centara širom Šangaja, a asistiraće im gotovo dva miliona "građanskih volontera".

Zvezde na otvaranju

Među učesnicima ceremonije otvaranja naći će se glumac Džeki Čen, pijanista Lang Lang, operska zvezda Andrea Bočeli i glumica Hale Beri.

Listu visokih zvanica, koje će uz jake mere bezbednosti biti na svečanom otvaranju, najspektakularnijem posle Olimpijade u Pekingu 2008, predvodiće kineski predsednik Hu Đintao. Biće tu i francuski predsednik Nikola Sarkozi, južnokorejski Li Mjunbak, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.


Inače, svetske izložbe se održavaju svake godine od sredine 19. veka, a cilj im je da pokažu tehnička postignuća čoveka. Prva je priređena u Londonu 1851. godine i od tada se na ovim izložbama slavi kreativnost naučnika i umetnika i predstavljaju
najsavršeniji industrijskih i kulturni projekti. Specifični cilj gigantske manifestacije u Šangaju deklarisan je kao želja da "istraži pun potencijal urbanog života u 21. veku", uz osnovnu temu "Bolji grad, bolji život".

Bezbednost na vrhunskom nivou

Kada je o merama bezbednosti reč, ulaz na prostor održavanja izložbe dozvoljen je samo nekolicini radnika, novinara i VIP osoba. Iznad paviljona kruži helikopter i nadgleda.
Policija je na svakom uglu u kvartu gde su paviljoni, a u hotelima i na stanicama podzemne železnice proverava se sadržaj torbi.
Jake mere bezbednosti pokazuju odlučnost kineskih vlasti da spreče kriminal ili nerede koji bi mogli da pokvare ceo događaj, kao i političke proteste i kritike na račun vladajuće Komunističke partije.
"Ekspo" je uglavnom popularan među žiteljima Šangaja, ali su neki nezadovoljni zbog mera bezbednosti i narušavanja svakodnevnog života.


Paviljon Srbije u Šangaju

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić će, zajedno sa brojnim svetskim liderima, prisustvovati svečanom otvaranju "Ekspa 2010", a Srbija će na izložbi biti predstavljena na posebnom paviljonu.

Vuk Jeremić

Planirano je da paviljon Srbije ima hiljadu metara kvadratnih, a naša zemlja će se na sajmu predstaviti nastupom pod nazivom "Kod grada". Ministarstvo ekonomije je saopštilo da će nastup Srbije na svetskoj izložbi biti maksimalno iskorišćen za predstavljanje potencijala srpske privrede.

Srpska privreda biće predstavljena kroz prisustvo domaćih proizvoda
u paviljonu, multimedijalne prezentacije o preduzećima, njihove
ponude, investicione projekte i mogućnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, septembar je određen za mesec srpske privrede, kada će se prezentacija srpskih kompanija organizovati u okviru virtuelnog sajma, a planirana je i poseta privredne delegacije. Svi koji žele da saznaju više o srpskoj privredi moći ce to da urade preko postavljenih računara koristeći Internet portal www.efair4u.com, dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online