Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.05.2015.
09:16
blic.rs A

Upozorio Britaniju na nuklearnu katastrofu, a sada mu preti doživotna robija

Britanska kraljevska mornarica pokrenula je istragu protiv uzbunjivača Vilijama Meknilija, pod optužbom da je "ugrozio bezbednost britanskog nuklearnog programa".

Facebook/William McNeilly
Umesto da bude nagrađen, preti mu robija: Vilijam Meknili

Meknili je javno upozorio na brojne manjkavosti nuklearnog programa "Trozubac", rekavši da je "u podmornicu koja nosi ove projektile lakše ući nego u noćni klub", a izveštaj o tome na 18 strana, koji je nazvao "Nuklearne tajne" dostavio je Vikiliksu.

Vilijam Meknili, inženjer nuklearnog oružja, koji je od januara do aprila služio na nosaču aviona "HMS Viktorijus", mesecima je ukazivao na veliki broj sigurnosnih propusta i tehničkih manjkavosti programa "Trozubac", greške koje britanske nuklearne projektile pretvaraju u laku metu za teroriste, koji bi mogli da "unište Britaniju".

Uzbunjivač iz Njutaunebija, okrug Antrim (Irska), u bekstvu je već nedelju dana, ali je najavio da namerava da se preda i da će se za nekoliko dana vratiti u Veliku Britaniju.

U dokumentu pod nazivom “Nuklearne tajne”, objavljenom prošlog utorka, on je naveo da bi podmorničke rakete mogle da budu osetljiva meta terorističkog napada, u kome bi “naš narod ginuo, a naša zemlja bila uništena”. Uljezi bi imali “savršenu priliku da pošalju nuklearne bojeve glave na Veliku Britaniju”.

- Mogući napadači bi veoma lako mogli da ukradu ove projektile, a onda ih komotno ispale u pravcu Londona. Pronašao sam čak 30 grešaka u programu "Trozubac", ali niko ne želi da me sasluša - tvrdio je Meknili.

On je naveo da se godišnje "zagubi" skoro hiljadu identifikacionih kartica kraljevske mornarice, te da bilo koji terorista veoma lako može uz pomoć jedne od tih kartica da pristupi podmornici.

- Čuvari ni ne gledaju kartice. Jednom sam čak pokazao karticu svoje hotelske sobe, a oni su me pustili unutra. Niko vam ne pregleda torbe, te u podmornicu možete da unesete bilo šta. To je nečuveno - osuo je paljbu po sigurnosnom sistemu "Trozupca" u svom izveštaju Vilijam Meknili, i dodao da je "samo pitanje vremena kada će neki psihopata da napadne podmornicu".

Vlast "zabrinuta" zbog izjava

Britanske vlasti izrazile su "duboku zabrinutost" zbog izjava 25-godišnjeg "zviždača" (kako se popularno nazivaju uzbunjivači javnosti), kao i zbog podataka koje je podelio za Vikiliksom.

Nakon objavljivanja izveštaja, britanska policija raspisala je poternicu za Meknilijem zbog toga što je "izložio riziku kraljevsku mornaricu".

Vilijam Meknili nije se vratio na posao nakon što je uzeo nekoliko dana neplaćenog odsustva, i za njim se intenzivno traga. On se suočava za mogućom kaznom doživotnog zatvora.

On je u svom izveštaju naveo da "najgora kazna za njega ne bi bila doživotna robija ili ubistvo, već da njegov apel ostane neprimećen".

- Ne bežim od hapšenja. Vratiću se u Veliku Britaniju za nekoliko dana i sam ću se predati policiji - izjavio je on za BBC.

- Znam da je to velika žrtva i da nas čeka težak put, ali i drugi moraju da se pokrenu.

Neke britanske organizacije za zaštitu ljudskih prava pohvalile su Meknilijevu hrabrost da istupi.

- Morao bi da bude nagrađen za svoj postupak, a ne osuđen. Otvorio nam je oči ii ukazao na opasnost za koju nismo ni znali da postoji - izjavio je Džon Ensli, koordinator "Škotske organizacije za nuklearno razoružavanje".

Žrtvovao karijeru i šansu da postane milioner

Meknili  kaže da je žrtvovao karijeru, priliku da postane milioner tako što će prodati informaciju, svu svoju ušteđevinu, slobodu, kvalitetno vreme s porodicom i prijateljima, a možda i život.

U dokumentu je naveo čak 30 propusta kada je u pitanju bezbednost Trident podmornica, stacioniranih u mornaričkoj bazi u Fazlinu, na reci Klajd (Škotska).

- Da li znate koliko ste u svakom trenutku blizu nuklearne katastrofe? - započinje Meknili svoj izveštaj i, između ostalog, navodi da postoji opasnost od požara i pukotina na podmornicama i da se retko obavljaju bezbednosne kontrole posade i ljudi koje po ugovoru rade na njima.

On navodi da su alarmi isključeni zato što su se svaki čas aktivirali. Osim toga, zanemaruju se procedure za bezbednost projektila, a strogo poverljive informacije nisu zaštićene.

- Ko god pročita ovaj izveštaj, shvatiće. Moje informacije potiču iz pouzdanih izvora. Nemam razloga da lažem i razumeće da je nuklearna katastrofa gotovo neizbežna, ukoliko se nešto ne promeni - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 09:36
Veliko je pitanje šta ovo sve treba da znači . Smrdljivi Britanci su možda sve ovo izmislili i prosledili medijima u ko zna koju svrhu . Nema pokvarenije nacije od Britanske na kugli zemaljskoj pa i ovu priču treba uzeti sa mnogo rezervi .
Utorak 19.05.2015. 09:22
Satanisti sa Engleskog dvora nemaju zahvalnosti ni prema svojim,a sta onda Aca izda jnik moze da ocekuje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online