Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.05.2015.
08:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Trening za novi hladni rat

Devet brodova ruske i kineske mornarice okupilo se u Mediteranu na zajedničkim vojnim manevrima koji će trajati do 21. maja. Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, viceadmiral Aleksandar Fedotenkov, zamenik komandanta mornarice, koji na ruskoj strani rukovodi manevrima pod nazivom "Pomorska saradnja 2015.", istakao je kako ove vežbe "nisu usmerene protiv neke treće zemlje".

Tanjug/AP
Počeli pomorski manervi Rusije i Kine

Fedotenkov ističe kako je cilj manevara "jačanje uzajamnog razumevanja između mornarica dveju zemalja u cilju unapređenja stabilnosti i suprotstavljanja novim izazovima i pretnjama na moru".

Rusija naglašava i kako mora da zaštiti svoje interese u regionu Sredozemlja u atmosferi sve veće uloge NATO-a u toj oblasti. Do prvih zajedničkih manevara dve zemlje u ovom regionu dolazi u trenutku velikih tenzija između Rusije i Zapada povodom Ukrajine i sve izraženijih kineskih teritorijalnih pretenzija nad Južnim kineskim morem, što mnoge asocira na savremeni oblik hladnog rata.

Štab manevara se nalazi na ruskoj raketnoj krstarici Moskva, koja pripada Crnomorskoj floti, čija je baza na Krimu, poluostrvu koje je više decenija bilo u sastavu Ukrajine, dok njegovo stanovništvo referendumom marta 2014. nije odlučilo da bude pripojeno Rusiji.

Otkad je 2013. godine Sji Đinping došao na položaj predsednika Kine, ova zemlja sve veći akcenat stavlja na mornaricu kako bi zaštitila svoje interese u Južnom kineskom moru.

Rusija i Kina, obe zemlje sa pravom veta u Savetu bezbednosti UN, često su u neslozi sa Zapadom, imajući slične poglede na ključne međunarodne političke probleme.

Neprijateljstvo koje je definisano kinesko-ruskim odnosima u vreme hladnog rata je odavno izbledelo. Kao zamena za to, kinesko-ruski savez je sve jači u odnosu američke i međunarodne bezbednosti. Taj savez ima veliki bezbednosnu komponentu.

Nemački nedeljnik "Špigl" piše da "ono što se dešava u Mediteranu je dokaz da vojna vežba može biti usmerena protiv Vašingtona", dodajući da Rusiju i Kinu privlači prisustvo zajedničkog neprijatelja - Sjedinjenih Američkih Država.

Vežba "Morska kooperacija - 2015" trajaće do 21. maja, a u njoj učestvuje ukupno devet brodova sa obe strane.

Ceo svet ih gleda

"Moćni novi savez istočnih giganata će saviti svoje mišiće u samom dvorištu Zapadne Evrope, koliko je Kina učinila sama u Pacifiku", navodi "LA tajms".
Švajcarski list "Tagesancajger" piše da prijateljstvo između Moskve i Pekinga prevazilazi čisto političke i ekonomske razloge.

"Oni su preslikani savez na vojnom polju kao protivteža SAD i njenih evropskih i azijskih saveznika", upozorio je list. "Iako malog obima, to je signal rastuće odbrane veza između Pekinga i Moskve i demonstracije proširenja kineskih pomorskih horizonata", naveo je BBC u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 09:17
Saradnja najjace vojne i najjace ekonomske sile su nesto sto ce svet uciniti boljim i pravednijim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online