Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
11:26
Tanjug A

Hezbolah: Izraelci, klonite se rata!

Lider libanskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, upozorio je da bi Izrael veoma rizikovao kada bi odlučio da počne rat protiv Libana, ili protiv bilo koje druge zemlje na Bliskom istoku. Zato je savetovao izraelskim potiličarima i generalima da ostanu na oprezu i klone se toga.

Nasralah se u govoru preko novinskog kanala sa sedištem u Kuvajtu osvrnuo na nedavnu napetost između Izraela i severnih suseda, ocenivši da bi "svaki rat koji bi Izrael započeo protiv Libana, ili negde drugde u regionu, predstavljao vrlo opasan rizik" za tu zemlju.


"Ta vrsta rata bi izmenila svaki parametar na Bliskom istoku", rekao je lider šiitskog Hezbolaha, naglasivši da njegova organizacija nije zaplašena pretnjama, ni psihološkim ratom Izraela.

Šeik Hasan Nasralah


Nasralah je zaključio da ne misli da je rat na pomolu, uprkos svom zastrašivanju.
"Kada vidite svu tu američku i izraelsku buku, to znači da oni žele da je iskoriste da postignu političku, psihološku i određenu bezbednosnu prednost, a da ne započnu rat", kazao je Nasralah, preneli su izraelski mediji.


Osvrćući se na navodni dogovor o isporuci dugometnih raketa, za koji je Izrael optužio Siriju i Hezbolah, Nasralah je rekao da se time samo jača samopouzdanje Hezbolaha i sposobnost otpora da brani zemlju.

 

Embargo za Hezbolah

 

Izraelska vojska ratovala je protiv Hezbolaha u leto 2006. godine više od mesec dana, kada je poginulo 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila i 160 Izraelaca, najviše vojnika.


Na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je rat okončan predviđen je embargo na oružje za proiranski Hezbolah.

"Danas su to 'skadovi', juče su bile druge vrste raketa, cilj je isti da se zastraši Liban, da se zastraši Sirija i da se izvrši pritisak na Liban i Siriju, pokret otpora i libanski i sirijski narod", rekao je vođa Hezbolaha.


Sirija je je porekla da je transferisala Hezbolahu takve rakete, a Hezbolah, kao što je uobičajeno, nije direktno komentarisao optužbe Izraela.


Međutim, američka držvna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da prebacivanje oružja militantima Hezbolaha u Libanu preti da gurne region u nestabilnost.


Ona je upozorila da transferisanje oružja tim teritorijma, posebno dalekomentih raketa, predstavlja ozbiljnu pretnju bezbednosti Izraela.


"Sve zemlje moraju prestati da snabdevaju oružjem terorističke grupe kao što su Hezbolah i Hamas. Svaka raketa prokrijumčarena u južni Liban ili Gazu udaljuje cilj mira", upozorila je Klintonova, koja je direktno pomenula sirijskog predsednika Bašara Asada, naglasivši da vodi opasnu politiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online