Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.05.2015.
14:03
Tanjug A

Izrael migrantima: Šut karta ili zatvor u pustinji

Izrael je pooštrio stav prema afričkim migrantima i to u trenutku kada Evropa nastoji da zaustavi poplavu izbeglica sa Bliskog istoka. Izraelski zvaničnici savetuju migrantima da prihvate 3.500 dolara u kešu i kartu u jednom pravcu, jer će u protivnom ostati u zatvoru u pustinji na neograničeno vreme.

Reuters/M.Đ.
Na aerodromu ih čeka novac i karta u nepoznatom pravcu

Migrantima, mahom iz Eritrije i Sudana, poslata su pisma sa porukom da u roku od 30 dana prihvate tu ponudu i otputuju u neku drugu afričku zemlju. Izraelski MUP je saopštio da će se identifikovati  migranti koji ne mogu da se vrate kući, informisati o bezbednoj destinaciji i da će im se platiti avionska karta i hotel.

Ta mera će se odnositi na migrante koji su trenutno u pritvornom centru u Holotu, a ubacili su se u Izrael i ne mogu da se proteraju u zemlju iz koje su došli. Iako nije navedeno koje su te treće zemlje u koje će se migranti slati, mediji  javljaju da se radi o Ruandi i Ugandi. Prvih 45.000 izbeglica je dobilo ponudu, navodi "Vašington post" i dodaje da je alternativa zatvor Saharonim.

"Novac će vam biti dat na aerodromu na bezbedan način. Kada stignete u treću zemlju, dočekaće vas ljudi na aerodromu i dati informaciju o životu u zemlji i druge vazne informacije", navedno je u pismu migrantima.

Izraelski zvaničnici ne žele da kažu izbeglicama kuda idu dok im ne daju avionsku kartu. U saopštenju MUP se naglašava da će "infiltrator koji pristaje na tu proceduru početi pripreme za odlazak, a infiltrator koji odbije suočiće se saslušanjem, posle čega će se odlučiti da li će biti zatvoren".

Doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Gilad Erdan rekao je da će ta mera "ohrabriti infiltratore koji žele da napuste Izrael na bezbedan i dostojanstven način i to će biti efektivna za ispunjenje obećanja da život u Izraelu vrati normalu".

Međutim, međunarodne organizacije za ljudska prava protestovale su protiv takvih planova, tvrdećii da Ruanda i Uganda nisu bezbedne i da se migrantima koji tamo stignu oduzimaju novac i dokumenta.

Izrael je i ranije davao novac u kešu afričkim migrantima da bi otišli. Prošle godine je počelo slanje afričkih migranata u Ugandu sa novcem i kartom u jednom pravcu. Prema podacima Ministarstva unitrašnjih poslova, 1.500 migranata je od tada svojom voljom otišlo u treću zemlju, a 7.000 ih se vratilo u svoju domovinu. I dok pokušava da se oslobdi afričkih izbeglica Izrael i dalje ohrabruje useljavanje Jevreja.

- Svim Jevrejama u Evropi i svim Jevrejima u svetu kažem da ih Izrael čeka otvorenih ruku - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu početkom godine posle napada na Jevreje u Parizu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online