Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.05.2015.
13:16
Tanjug A

"Bela udovica" odgovorna za 400 ubistava

Britanska džihadistkinja Samanta Lutvejt, poznatija kao "bela udovica", trenutno je jedna od vodećih ličnosti terorističke grupe Al Šabab i smatra se odgovornom za ubistvo 400 ljudi, objavili su britanski mediji.

Wikipedia/Interpol
Samanta Lutvejt, ćerka britanskog vojnika, postala "mozak" somalijskih terorista

Predstavnici bezbednosnih službi veruju da je ova Britanka (32), inače majka četvoro dece, organizovala i masakr na univerzitetu u Keniji prošlog meseca u kojem je naoružani napadač ubio 148 osoba.

- Ova žena je desna ruka vođe terorista koji usmerava napade - rekao je za "Miror" neimenovani izvor u Mogadišu.

Pošto je veliki broj vođa Al Šababa poginuo u napadima dronova Samanta je vrlo brzo napredovala u hijerarhiji organizacije. Pripadnici terorističke organizacije su prepoznali da je Lutvejtova inteligentna i zla osoba, zbog čega su joj odmah poverili najzverskije zločine, navodi britanski list.

Viši oficir za borbu protiv terorizma u Somaliji rekao je da je Lutvejtova desna ruka lidera Al Šababa Ahmada Umara i da se sumnja da je naručila ubistva više od 400 nedužnih osoba.

- Ona je zlobna osoba, ali veoma pametan operativac - dodao je on.

Reuters/G.T.
Samanta stoji i iza masakra u tržnom centru u Najrobiju

Veruje se da je Lutvejtova, rodom Britanka iz Ejlsberija, organizovala terorističke racije, bombaške napade kao i masakr na univerzitetu u Keniji.

Samanta takođe vrši i regrutaciju tinejdžera i žena za bombaše samoubice podmićivanjem njihovih porodica za sumu od svega 300 funti, navodi "Miror". Veruje se da dečake "ispranih mozgova", koji često nisu stariji od 15 godina, drogirane heroinom šalje u sigurnu smrt kao bombaše samoubice.

- Ona ne učestvuje direktno u napadima jer je veoma značajna za celu grupu, ali je odgovorna za smrt nekoliko stotina ljudi - naglasio je viši oficir.

Međutim, on je dodao da se najtraženija žena na svetu suočava sa istom sudbinom kao njene bivše vođe.

- Mi delimo informacije sa britanskim agentima u Mogadišu koji pokušavaju da je nađu - objasnio je ovaj zvaničnik dodavši da očekuje da će uskoro i biti pronađena.

AP
Sumnja se da zavodi i drogira somalijske dečake, a zatim ih šalje u smrt

Ćerka bivšeg vojnika koji je služio u Severnoj Irskoj, napustila je Veliku Britaniju posle terorističkog napada 2005. u kojem su poginule 52 osobe. Samanta je optužena za osmišljavanje napada u tržnom centru u Najrobiju 2013. u kojem su ekstremisti Al Šababa ubili 67 osoba. U međuvremenu Interpol je izdao crvenu poternicu za njom, a bezbednosne službe više od 200 država je aktivno traže.

Uspela je da izbegne smrt u martu napustivši jedan teroristički kamp neposredno pre njegovog bombardovanja od strane SAD. Kenijski avioni su takođe bombardovali i kampove u Somaliji za koje su verovali da su njeno sklonište. Veruje se da se trenutno krije u gradu Havaj u južnoj Somaliji koji je uporište Al Šababa, kao i da je oko nje uvek grupa od 15 boraca koja je štiti.

- Ona nikad ne spava na istom mestu dva puta. Stalno je u pokretu - naglasio je neimenovani zvaničnik dodavši da zbog toga retko viđa svoju decu.

Al Šabab je ogranak Al Kaide u Somaliji koji kontroliše petinu ove zemlje uprkos pokušajima misije Afričke unije (Amisom) da povrati okupiranu teritoriju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online