Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.05.2015.
19:15
24sata.rs A

Jezivo: Ovaj mladić je morao da ubije prijatelja da bi preživeo

Kada je zajedničko putovanje pošlo po zlu, Džozef se našao u situaciji u kojoj je bio na ivici litice i jedini način da pokuša da spasi sebe bio da se "oslobodi" tereta, odnosno preseče uže koje je držalo njegovog prijatelja Malkoma Hala. Hal je pao sa litice i poginuo.

facebook.com
Progovorio o stravičnoj nesreći

Danas, Džozef koji je otac jednogodišnjeg dečaka, prvi put je javno progovorio o tom tragičnom danu koji se dogodio prošle godine, na njegov 28. rođendan i traumi hapšenja dok je još bio u šoku od tragedije.

- Bilo je potpuno nerealno. Nisam mogao da verujem da sam optužen za namerno ubistvo najboljeg prijatelja. Uradio sam jedinu stvar koja je tog trenutka bila moguća – rekao je on.

Nesreća se dogodila 18. jula prošle godine, kada je iskusni penjač, Malkom Hal poveo svog prijatelja na planinarenje u Severnom Jorkširu.

- Malkom je često išao na ta penjanja po stenama. Gledao sam ga jednog dana šta radi i rekao mu da mi izgleda zabavno. Jednom sam probao, ali to je bilo davno. Rekao mi je da će me voditi na penjanje za moj rođendan i da će me naučiti kako to da radim. Bio je veoma uzbuđen. – rekao je Džozef.

Malkom mu je objasnio da postoje tri ključne tačke podrške gde trebaju da se vežu čvorovi od kanapa, a jedan od njih je bio i struk njegovog prijatelja Džozefa. Kasnija istraga je utvdila da ova potpora nije bila dovoljna.

- Stajao sam na vrhu litice i slušao njegova objašnjenja šta radi. Polako se spuštao i govorio da kanap neće nikuda da se pomeri - rekao je Džozef.

Ali samo nekoliko minuta kasnije video je da kanap lagano klizi sa stene i osećao je da drži sve veći teret oko svog struka. Fanatično je pokušavao da izvuče prijatelja što dalje od ivice i vikao u nadi da će se neko naći da mu pomogne.

- Čekao sam da se nešto dogodi i da mi Malkom kaže da je nešto pošlo po zlu i da će se nekako sam popeti. U isto vreme je kanap počeo da me seče. Takvu silu nikada nisam osetio, imao sam utisak da bi kanap mogao da me preseče na pola. Mislio sam da sam već mrtav. Osetio sam nadljudsku snagu i trudio sam se da vučem, ali sve više sam počeo da klizim po steni, dok se nisam našao na samo nekoliko metara od ivice. Otpustio sam konopac da bih pokušao nešto da učinim sa klipsama za upravljanje, ali u trenutku me je izokretalo i osetio sam kako mi konopac izmiče iz ruku. To je bio trenutak užasa kada je konopac sleteo dole – dodao je je on.

On je odmah počeo da traži pomoć i kasnije posmatrao spasilački helikopter koji se spustio po njegovog prijatelja. On se nadao da je samo teže ugruvan, jer nije želeo da prizna sebi da postoji mogućnost da Malkoma više nema. U bolnici mu je saopšteno da je Malkom preminuo i da je on uhapšen pod sumnjom za ubistvo. Nakon istrage, utvrđeno je da je učinio sve što je mogao i oslobođen je optužbe.

- Na neki način to me je promenilo nabolje. Sada cenim svaki dan koji osvane i veoma sam zahvalan na svemu što imam. Za rođendan planiram da uradim 29 činova dobrote i sreće u Malkomovu čast - dodao je Džozef.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online