Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.05.2015.
06:45
O. Ikodinović - Vesti A

Jedni probadali, a drugi lečili Putina

Statua razapetog ruskog predsednika Vladimira Putina pojavila se u dvorištu bivšeg zdanja KGB-a, u centru letonske prestonice Rige. Statua je rad nepoznatog autora, a posetiocima je dozvoljeno da zabijaju eksere u instalaciju, koja je deo umetničke izložbe za koju je ulaz besplatan.

printscreen
Vladimir Putin kao Isus Hrist

"Razapeti Putin" samo je jedan od 10 eksponata ove šokantne izložbe, koja će trajati do kraja maja. Autor ovog dela je želeo da ostane anoniman, a kako navode pojedini mediji on radi pod pseudonimom SOME1.

printscreen

Čekajući vaskrsenje

Gradonačelnik Rige Nil Ušakov je reagovao pitajući autora i Ministarstvo kulture šta će da rade kada "razapeti Putin bude vaskrsao treći dan u samom srcu prestonice". On je istakao da se izložba održava uz zgradi za koju je odgovorno Ministarstvo kulture, i da se gradske vlasti, u skladu sa zakonodavstvom, tu ne mogu mešati.

Posetioci su se podelili u dve grupe, one koji zabijaju eksere i one koji ih vade. Međutim, teško je u potpunosti razumeti poruku autora. Lokalni mediji navode da razapeti Putin, poput Isusa Hrista, ima trnov venac na glavi, pa se pitaju da li je stvaralac ovog dela hteo da prikaže Putina mučenika i spasitelja ili da ga izvrgne ruglu i podsmehu.

Na statuu su odreagovali i ruski forumaši, komentarišući da "oni (Letonci) smatraju Putina božanstvom". "Tolerantno, na evropski način", dodaju na društvenim mrežama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima da on sam nije video statuu.

- To je veoma loše. Neka to bude na savesti autora. Očigledno, ovde se ne radi o visokom nivou kulture - rekao je Peskov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo ogorčenje i gnušanje na ovo delo nepoznatog umetnika.

"Smatramo nedopustivim i neprihvatljivim pojavljivanje ovakve vrste provokacione "umetnosti" u glavnom gradu zemlje, koja predsedava Savetom Evropske unije. Ambasada je poslala protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Letonije. Očekujemo reakciju zvanične Rige na ovaj skandalozni slučaj", stoji se u saopštenju ruskog MIP-a.

Umetnička sabotaža?

Bivši ministar spoljnih poslova Letonije Janis Jurkans nazvao je statuu "aktom sabotaže protiv svoje zemlje i susedne države i velikim grehom sa stanovišta hrišćanstva".
- S političke tačke gledišta, to je zakucavanje eksera u politički grob Letonije. To je veoma loš politički signal. Za takve stvari se izvinjava - rekao je Jurkans.

Predstavnik letonskog MIP-a Ivar Lasis je za lokalni radio Baltkom izjavio da bi figuru razapetog Putina kao art-objekat trebalo da ocenjuju umetnici.

- To je umetnički rad, i mi nismo kompetentni. Instalaciju bi trebalo da ocenjuju profesionalci i umetnici. Njima se treba obratiti. Mi smatramo da se teško uočava bilo kakva sličnost sa realno postojećim likom - dodao je on.

Tanjug/AP

Postao i rimski imperator

Lokalna organizacija Kozaka otkrila je kod Sankt Peterburga bistu ruskog predsednika Vladimira Putina kao rimskog imperatora.

- Želeli smo da ovekovečimo Putina kao pobednika i državnika koji je vratio Krim Rusiji - izjavio je Andrej Polijakov, predsednik kozačke organizacije Ibris.

Kozaci su nastali kao zajednice slobodnih vojnika-konjanika. Činili su ih ruski i ukrajinski seljaci i izvestan broj Tatara. U carskoj Rusiji su služili kao konjica. Bili su oslobođeni od poreza i spremni za polazak u rat.

Bronzana bista ruskog predsednika nosi togu od sintetičkog materijala i delo je vajara Pavela Grešnikova. Poprsje je visoko oko 50 centimetara i postavljeno je u mestu Kasimovo, oko 20 kilometara severno od Sankt Peterburga.

- Rimski imperator odražava mudrost. Putin je odigrao istorijsku ulogu da ujedini Rusiju i Krim - rekao je Polijakov.

Crnomorsko poluostrvo Krim pripojeno je Rusiji u martu 2014. godine posle čega su nastali sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Ti sukobi su pogoršali odnose Rusije i Zapada i rezultirali sankcijama Rusiji i ruskim embargom na prehrabrambne i poljoprivredne proizvode sa Zapada.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.05.2015. 08:29
Letonski naci sti trebaju biti neutralisani jednom za sva vremena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online