Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.05.2015.
09:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Ubijanje Morsija izaziva rat

Sjedinjene Države, Amnesti internešenel i Turska su izrazili zabrinutost zbog smrtne presude svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Morsiju.

Tanjug/AP
Muhamed Morsi tokom izricanja presude

Podsetimo, egipatski sud je u subotu na kaznu smrti osudio Morsija i još 106 njegovih pristalica iz pokreta Muslimansko bratstvo.

Istina, presuda Morsiju nije konačna do 2. juna, jer sve smrtne kazne u Egiptu mora da odobri veliki muftija, a i na njegovu odluku postoji pravo žalbe.

- Duboko smo zabrinuti zbog još jedne masovne smrtne presude u Egiptu. Osuđeno je više od stotinu ljudi, među njima i bivši predsednik Morsi - saopštio je Stejt department i dodao da vlada u Vašingtonu stalno pokušava da odvrati Egipat od takvih masovnih sudskih procesa.

Međutim, ono čega se Amerikanci i Turci posebno plaše nije direktno smrt za Morsija, već reakcije koje bi na to mogle da uslede. Naime, Muhamed Morsi je bio prvi i u istoriji dosad jedini demokratski izabrani predsednik Egipta. Na vlast je došao posle izbora održanih nakon što je s vlasti pao Hosni Mubarak.

Međutim, posle samo godinu dana i sam Morsi je bio suočen s narodom na ulicama zbog katastrofalnog upravljanja zemljom. Tada vojska na čelu s generalom Abdelom Fatahom al Sisijem odlučuje da ga svrgne u vojnom udaru. Sisi potom skida uniformu i postaje predsednik na "slobodnim izborima", po istom sistemu po kojem su njegovi prethodnici iz uniforme uskakali u skupa odela.

Muslimansko bratstvo je nesumnjivo najjači politički pokret u Egiptu, i ne samo u toj zemlji. Ali, njihova politička agenda je košmar za Amerikance jer predstavlja formu političkog islama koji za neprijatelje ima suverene i diktatore koji su vlast u arapskim zemljama postkolonijalne ere. Tako su se Saudijci smrtno uplašili Bratstva i obilato pomogli generalu Sisiju (koji je godinama bio vojni ataše Egipta u Rijadu) da sruši legitimnog predsednika.

Kako su Saudi i drugi sekularni, ali nedemokratski predsednici glavni saveznici SAD, Izraela i evropskih sila, jasno je zbog čega su svi progledali egipatskim generalima pučistima kroz prste kad su rušili Morsija. Iako je vojni udar bio udar i na demokratiju, SAD su zamrzle vojnu pomoć Egiptu. Ipak, predsednik SAD Barak Obama tiho je ukinuo embargo na oko 1,3 milijarde dolara vojne pomoći toj zemlji. Ali, smrt za Morsija bi mogla da podigne Egipćane na noge i zemlja koju smatraju centrom arapskog sveta mogla bi da utone u novi haos s nepredvidivim posledicma. To nije u interesu ni Saudijcima ni Amerikancima niti Izraelcima, te nema sumnje da će se oni postarati da Morsi ipak ne bude pogubljen.

Osveta na Sinaju

Dvojica egipatskih sudija i državni tužilac ubijeni su u subotu na severu Sinaja gde džihadisti uobičajeno napadaju bezbednosne snage. Napad u gradu Ariš prvi je napad na sudije na Sinaju i počinjen je pošto je egipatsko pravosuđe osudilo na smrt predsednika Mursija. Džihadističke grupe preuzimaju odgovornost za gotovo svakodnevne napade na snage reda na Sinaju uz objašnjenje da je to osveta za gušenje islamista, pristalica Morsija kojih je nakon što je on svrgnut ubijeno više od 1.400.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online