Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.05.2015.
13:35
Tanjug A

Odlučni da svrgnu Asada: Dokazi na prokrijumčarenim dokumentima

Istražitelji i advokati izgradili su predmete ratnih zločina protiv sirijskog presednika Bašara al Asada i kjučnih institucija njegovog režima, na dokumentima koji su prokrijumčareni iz zemlje, objavljeno je u izveštaju Komisije za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA).

Reuters/SANA
Bezbedan dok ga štiti Rusija: Bašar al Asad

Britanski list Gardijan je izvestio da je CIJA već izgradila tri predmeta protiv režima za zločine protiv čovečnosti i nastavlja da prikuplja dokaze, kako protiv režima, tako i protiv opozicije.

List navodi da su slučajevi u velikoj meri zasnovani na vladinim dokumetima, koji su prokrijumčareni iz Sirije, a tim od 60 istražitelja  reskirao je svoje živote da prikupi dokaze, koji se sada nalaze na oko pola miliona stranica.

Grupa takođe gradi moguće slučajeve za ratne zločine protiv pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Asada, uključujući i džihadiste Islamske države i angažovali su osoblje da pregleda video dokaze.

CIJA je do sada sastavila tri predmeta protiv režima, koji su zasnovani uglavnom na krvavom suzbijanju antivladinih protesta u 2011. godini, što je pokrenulo građanski rat. Prvi slučaj odnosi se na Asada i njegov ratni kabinet, a drugi na Biro za nacionalnu sigurnost, uključujući obaveštajne i šefove bezbednosti.

Treći slučaj odnosi se na komitet za bezbednost koji je odgovoran za provincije Der Ezor i Raka, a zasniva se na prokrijumčarenim dokumentima u kome su detaljne i precizne naredbe "kako da se slomi narodna pobuna, koja se proširila iz Damaska u provincije".

List ističe da je vladina administarcija imala strast prema papirologiji, pa im je bilo lako da dokumetuju zločine i da utvrde ko je davao naređenja.

Dokumeti obezbeđuju uvod o tome kako je organizovana vlast za vreme rata i kako se prenosi lanac komande. Uprkos tome što su sastavili detaljne dokaze i što odbijaju sredstva od više zapadnih vlada, CIJA je priznala da za sada nijedan sud ne procesuira te slučajeve.

Asad je saveznik Rusije koja stalno blokira zahtev UN Međunarodnom krivičnom sudu, pa će na procesiranje možda morati da se čeka godinama, navodi AFP.     

POVEZANE VESTI

Sreda 13.05.2015. 17:38
Kauboji ostaju kauboji,bez reda zakona prava idu iz pljačke u pljačku.Pogan na kugli zemaaljskoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online