Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.05.2015.
12:10
Danas, Tanjug A

Varufakis ima plan

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis, u autorskom tekstu koji je objavio list "Danas", piše da su meseci pregovora između grčke vlade i Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke doneli malo napretka. Jedan od razloga, navodi on, je što su sve strane preterano usredsređene na uslove za narednu injekciju likvidnosti, a nedovoljno na viziju kako da se Grcka oporavi i održivo razvija.

Reuters
Mislio, mislio, pa smislio: Janis Varufakis

- Ako hoćemo da izademo iz sadašnjeg ćorsokaka, moramo da razmotrimo mogućnost zdrave grčke ekonomije, smatra Varufakis.

Prema njegovim rečima, održiv oporavak zahteva sinergične reforme koje oslobađaju znatan potencijal zemlje, uklanjajući uska grla u nekoliko oblasti: u produktivnom investiranju, kreditnim odredbama, inovacijama, konkurentnosti, socijalnoj sigurnosti, javnoj administraciji, pravosuđu, tržištu rada, kulturnim proizvodima i na kraju, ali ne najmanje važno, u demokratskom upravljanju.

Sedam godina dužničke deflacije pojačane očekivanjem večite štednje, desetkovale su privatne i javne investicije i primorale anksiozne, krhke banke da prestanu da odobravaju kredite, smatra Varufakis. Pošto vladi nedostaje fiskalni manevarski prostor, dok su grčke banke opterećene nekvalitetnim zajmovima, važno je mobilisati preostalu aktivu države i deblokirati talas bankarskih kredita ka zdravim delovima privatnog sektora.

Da bi se obnovili investiranje i kreditiranje do nivoa konzistentnih sa ekonomskom drugom kosmickom brzinom, Grckoj će, kaže on dalje, biti potrebne dve nove javne institucije koje ce raditi rame uz rame sa privatnim sektorom i evropskim institucijama: razvojna banka koja ce upregnuti javna sredstva i "loša banka" koja ce bankarskom sistemu omoguciti da se izbavi od svojih nekvalitetnih sredstava i da obnovi odliv kredita profitabilnim, izvozno orijentisanim firmama.

Reuters

Varufakis smatra da će zadatak jačanja socijalne sigurnosti biti dovršen sjedinjavanjem penzijskih fondova; prilivom doprinosa uzrokovanog rastom zaposlenosti; i ponovnim formalnim zapošljavanjem radnika prognanih u neformalnost brutalnom deregulacijom tržišta rada tokom mračnih godina nedavne prošlosti.

"Opravak Grčke lako zamisliv"

Lako se može zamisliti snažan, naveo je on, oporavak Grčke na osnovu ove strategije. U svetu ultra niskih zarada, Grčka bi bila doživljena kao sjajna prilika, održavajući stabilan tok stranih direktnih investicija. Ali zašto bi se ovo razlikovalo od priliva kapitala u periodu pre 2008. koji je ubrzao rast finansiran zaduživanjem? Može li još jedna makroekonomska Poncijeva šema zaista biti izbegnuta?

- U eri rasta Poncijevog stila, priliv kapitala komercijalne banke kanalisale su u pomamnu potrošnju, a država u orgije sumnjivih nabavki i otvorenu raskalašnost. Kako bi osigurala da ovaj put bude drugačije, Grčka treba da reformiše svoju socijalnu ekonomiju i politicki sistem. Stvaranje novih mehura nije razvojna ideja naše vlade.

Nasuprot tome, razvojna banka bi ovoga puta predvodila distribuciju oskudnih domaćih resursa u selektivno produktivno investiranje. To bi obuhvatilo početnike, IT kompanije koje koriste lokalne talente, mala i srednja preduzeća u organskoj poljoprivredi, izvozno orijentisane farmaceutske kompanije, napore da se privuče međunarodna filmska industrija na lokacije u Grčkoj, obrazovne programe koji koriste prednosti grčkih intelektualnih proizvoda i istorijska mesta bez konkurencije.

U međuvremenu, grčke regulatorne institucije pažljivo bi nadgledale prakse komercijalnog kreditiranja, dok bi prikočeno zaduživanje sprečilo našu vladu da se prepusti starim, lošim navikama obezbeđujući da naša država više nikad ne sklizne u primarne deficite. Karteli, antikompetitivno fakturisanje i birokratija koja je državu tradicionalno pretvarala u javnu napast uskoro će shvatiti da im je naša vlada najgori neprijatelj.

Prepreka rastu u prošlosti je bila nesveta alijansa oligarhijskih interesa i političkih partija, skandalozne raskalašnosti, klijentelizma, permanentno slomljenih medija, preterano prilagodljivih banaka, slabih poreskih vlasti i potčinjenog, plašljivog pravosuđa. Jedino svetla tačka demokratske transparentnosti može ukloniti ovakve smetnje; naša vlada je odlučna da joj pomogne da potpuno zasija, napisao je Varufakis u autorskom tekstu koji je objavio "Danas".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online