Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.05.2015.
08:50
B. Božin - Vesti A

Nemci špijunirali svog giganta

Uvijenim diplomatskim formulacijama poput "veliko čuđenja i iritiranost", američka strana ne može da sakrije koliko je zapravo besna na nemačku vladu jer je popustila pod pritiskom opozicije, ali i koalicionog partnera SPD-a, da se objave svi podaci o zajedničkom radu NSA i nemačke službe BND. Radi se pre svega o "najtajnijoj listi na svetu" na kojoj se nalaze brojevi telefona i adrese elektronske pošte koje je nemački partner po nalogu američke strane trebalo da špijunira, što je i radio.

Reuters
Amerikance zanimalo i poslovanje Simensa

Merkelova je pod pritiskom drugih partija rešila da započne pregovore s Amerikancima o mogućnosti da se komisiji nemačkog parlamenta dozvoli uvid u ovu listu, kako bi se pokazalo da li je osnovana sumnja da je NSA koristila BND protivno nemačkim interesima. S druge strane okeana, međutim, nju čeka već spreman odgovor - odlučno "ne". Tekuće operacije, obrazlažu u Vašingtonu, bile bi ugrožene ako bi neko imao uvida u te podatke. Čak i mogućnost da samo nekoliko vodećih ličnosti iz parlamentarne komisije pogleda neke od traženih podataka, kategorički je odbačena.

Koliko američka strana malo veruje Nemcima najbolje se vidi iz objavljene elektronske komunikacije između biroa Merkelove i Bele kuće u periodu pred izbore 2013. godine. Tada je u kampanji Merkelova tvrdila da NSA nije povredila nemačke zakone i da su u toku pregovori o potpisivanju dogovora o međusobnom nešpijuniranju. List "Zidojče cajtung" je otkrio tajnu prepisku iz koje se može utvrditi da Amerikancima tako nešto nije padalo ni na pamet, mada je šef kabineta Angele Merkel Pofala više puta javno tvrdio da je potpisivanje ovakvog dogovora već usaglašeno.

Još tada su Amerikanci skrenuli pažnju nemačkom partneru da podaci do kojih su službe zajednički došle po svaku cenu moraju da ostanu tajni. Navodno se biro Merkelove na to i obavezao. Sada se pojavljuju novi detalji o špijunaži.

Prema informacijama "Bilda", NSA je pokušala da uz pomoć BND dođe do podataka o poslovima tehnološkog giganta Simensa koji je ruskoj tajnoj službi trebalo da isporuči komunikacionu opremu. Portparol Simensa nije želeo da govori o ovom poslu, navodeći samo da "ni na koji način nije jasno kakva bi mogla da bude nečija motivacija da o ovom poslu traži obaveštajne podatke".

Pritisak na Merkelovu raste, jer je ona koalicionom partneru Zigmaru Gabrijelu već potvrdila da u celoj aferi osim poznatog slučaja sa špijuniranjem EADS (majke kompanije Erbasa), nema nikakvih tragova da je bilo industrijske špijunaže. Gabrijel sada traži nova objašnjenja od kancelarke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online