Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.05.2015.
06:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Vazdušni udari na imigrante

Zemlje članice Evropske unije počele su rad na strategiji zaustavljanja masovnog priliva imigranata u Evropu, pre svega na njene obale u Italiji, Španiji i Grčkoj. Nacrt plana je za neke bio šokantan jer podrazumeva gađanje projektilima brodova koji prevoze imigrante! Takođe, na meti vojnih vazduhoplova zemalja EU biće i centri za prikupljanje imigranata u Libiji.

Tanjug/AP
Fotografija koja je obišla svet: Grčevita borba za život žene koja je preživela brodolom kod grčkog ostrva Rodosa. Ona je pokušala da pobegne iz Eritreje, a većina njenih sapatnika i sunarodnika sa broda je nestala u talasima Egejskog mora

Štaviše, evropske države će danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražiti mandat i za intervenciju u teritorijalnim vodama Libije. Pisanje nacrta rezolucije poveren je Velikoj Britaniji koja ima mandat Brisela za taj posao.

Operativna komanda vazdušnih udara i pomorskih operacija bila bi poverena Italiji, a učešće bi uzelo još 10 država EU. Zasad nije odlučeno da li će biti zatražena asistencija NATO, ali ni to nije isključeno.

Grupisanje snaga

Zasad se zna da će u lovu na trafikante učestvovati Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija. Svih 28 država EU podržava akciju, a veruje se da će se i vojno još neke zemlje uključiti.

Plan za napad na mrežu trafikanata i brodove će danas u UN braniti i Federika Mogerini, šefica diplomatije EU i ona će pojasniti na šta se tačno misli da se kaže "uništiti poslovni model trgovaca ljudima" tako što će ciljati njihove brodove koji nedeljno u Evropu prebacuju desetine i stotine imigranata uglavnom i u podsaharske Afrike i sa Bliskog istoka koji se svakodnevno upućuju na kratko, ali vrlo rizično putovanje od libijskih obala do Italije.

Kako se nedavno vratila iz Pekinga, Mogerinijeva veruje da Kina neće u Savetu bezbednosti blokirati evropski plan, a viši zvaničnici uključeni u izradu strategije veruju da ni Rusija neće imati ništa protiv, uprkos aktuelnom sukobu sa Zapadom oko građanskog rata u Ukrajini.

Već je britanski ratni brod HMS Balvark stacioniran na Malti odakle će identifikovati mete i tražiti od komande u Rimu odobrenje za uništenje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 07:35
Ako je ovo tacna informacija znaci da je djavo odnio salu. Inkvizicija treceg rajha na djelu.
Ponedeljak 11.05.2015. 08:20
Nisu hteli da slušaju pukovnika Gadafija kada je govorio da će Evropa postati crna. Sada sprovode evro-naci ideje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online