Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.05.2015.
09:13
O. Ikodinović - Vesti A

Ukrajina ponovo gori

Uprkos mirovnom sporazumu iz Minska, situacija na istoku Ukrajine izmiče kontroli. Ministarstvo odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike saopštilo je da su ukrajinske snage izvršile žestok artiljerijski napad na predgrađe Donjecka i Donjecki aerodrom. Pod vatrom su se našla i okolna mesta Spartak, Peski i Kijevski rejon Donjecka.

Reuters
Preti razbuktavanje građanskog rata

Zbog intenziteta napada hitne službe nisu mogle da pruže pomoć lokalnom stanovništvu. Broj žrtava se utvrđuje, a za sada je poznato da je najmanje šest ustanika i troje civila ranjeno. Lokalne vlasti su saopšile da je deo Donjecka pretrpeo ogromnu štetu i da je dobrim delom razrušen.

Vlasti Donbasa sumnjaju da su ukrajinske snage krenule u žestoku ofanzivu kako bi propali pregovori susret Kontakt grupe, koji su planirani da se održe do 9. maja u Minsku. Takođe, govori se o tome da vladine snage pokušavaju da spreče praznovanje Dana pobede na istoku zemlje, ali lokalne vlasti poručuju da će svečanost biti održana uprkos napadima.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je predsedavajućeg Oebsa Ivicu Dačića da iskoristi svoj autoritet kako bi specijalna posmatračka misija Oebsa u Ukrajini zatražila od Kijeva da smesta prestane s flagrantnim kršenjem sporazuma iz Minska.

Sveće za žrtve u Odesi

U Odesi, proruskom gradu na jugu Ukrajine, odata je pošta za 48 ljudi, poginulih u prošlogodišnjem požaru tokom sukoba s pristalicama vlasti Ukrajine. Na dva odvojena skupa - pristalica Rusije i Ukrajine - došlo je nekoliko stotina ljudi. U Odesi, luci na obali Crnog mora, gde su tenzije dve strane i dalje duboke, skupove su obezbeđivale jake policijske snage.

Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Dačićem rekao da prema izveštajima, oružane snage ukrajinske vlade koriste artiljerijsko oružje velikog kalibra da granatiraju samoproglašenu Narodnu republiku Donjeck.

OEBS zabrinut

Šef misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan izrazio je žaljenje zbog porasta incidenata u proteklih 36 sati, uključujući i pucnjavu u blizini patrola misije. Najozbiljniji incident dogodio se juče kada je pucano na patrolu u mestu Širokine, ali nije bilo povređenih, saopšteno je iz OEBS-a.
Takođe, juče su četiri minobacačke granate pale u blizini patrole SMM u blizini aerodroma u Donjecku, navodi se u saopštenju. Ista patrola našla se dva časa kasnije na meti unakrsne vatre , ali niko nije povređen.

Ustanici DNR tvrde da ukrajinska vojska koristi minobacače, kalibra 120 milimetara, kao i artiljeriju NATO, kalibra 155 milimetara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 09:29
Sve ovo je očekivano pogotovo ako se zna da su Amerikanci poslali 300 instruktora da bučavaju Ukrajince . Mira neće biti sve dok to Amerikanci ne budu hteli jer Ukrajinci su batina u rukama Amerikanaca . Rusi još uvek ograničeno odgovaraju na napade a bojim se da će ih izdati strpljenje i da će morati da pregaze Ukrajince kao plitak potok .
Ponedeljak 04.05.2015. 12:18
svako kome su jenkiji ''pomagali'' i bili prijatelji sigurno je propao..a i ove pokatoličene sluge to čeka
Ponedeljak 04.05.2015. 09:32
нама врло добро познат сценарио из РСК ? усраше се ућутале и мољакале за помоћ којекуде... тек кад је слоби легло довољно нула на рачун - усраше су угостиле "уса" генерале који су им обезбедили логистику за геноцид над Србима.... остало је историја... Срећа бораца ДНР-а је што им иза леђа није неко као слоба...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online