Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.05.2015.
06:14
B. Božin - Lj. Ivanović -Vesti A

Erbas tuži nemačke špijune

Evropski proizvođač aviona Erbas najavio je da će podneti krivičnu tužbu, nakon što je u medijima objavljeno da su nemačke obaveštajne agencije pomagale SAD u industrijskoj špijunaži. Nemački mediji pisali su da je nemačka obaveštajna agencija BND prikupljala podatke o evropskim firmama za potrebe američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

Zloupotreba tajne službe BND za račun Amerikanaca

U saopštenju Erbasa navodi se da su "uznemireni" zbog izveštaja, ali da ne žele da spekulišu. Kompanija je istakla da su dodatne informacije zatražili od nemačke vlade.

- Svesni smo da su velike kompanije u ovom sektoru, poput naše, meta špijunaže. Međutim, u ovom slučaju, uznemireni smo zbog konkretne sumnje - ističe se u saopštenju.

U izvodima iz tajnog dokumenta BND sugeriše se da je njihova obaveštajna stanica u Bad Ablingu proveravala da li su evropske kompanije kršile trgovinske sankcije na zahtev NSA. Erbas se u nemačkim medijima pominje kao jedna od firmi, koja je bila meta špijunaže. Na pitanje o novim otkrićima, iz biroa Merkelove su izjavili da su potpuno iznenađeni, a krivica je prebačena na BND. Pod posebno velikim pritiskom je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, koji je više puta javno tvrdio da ne zna ništa o aferi prisluškivanja a sada se čini da je sve vreme pričao neistinu. Na prvom programu nemačke televizije je u jednoj emisiji u četvrtak uveče prvi put javno zatraženo da ministra sasluša komisija Bundestaga, a postavljeno je i pitanje koliko je o celoj aferi znala sama Angela Merkel.

I Beč "probušen"

Vlada Austrije zatražila je razjašnjenje povodom informacija da je nemačka obaveštajna agencija BND prisluškivala austrijske institucije, između ostalih policiju, po nalogu američke obaveštajne agencije NSA. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je rekla da je odmah po objavi informacija o prisluškivanju, na praznik rada, dala nalog da se te informacije ispitaju. U sklopu industrijske špijunaže su prisluškivane i austrijske institucije, između ostalih i policija. Nemački špijuni su po nalogu Amerikanaca nadzirali preko interneta sve sajtove s domenom "gov", "diplo" i "Bundesamt".
- Naše bezbednosne službe već proveravaju navode i da li su istinite. Uz to najavljena je i istraga u Nemačkoj - kazao je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

Neki nezavisni posmatrači upozoravaju da postoje pokušaji da se čitava tema prebaci na pitanje industrijske špijunaže, kako bi se umanjila šteta koja bi nastala ako se dokaže da službe manje ili više zajedno špijuniraju političare, pa i mobilni telefon same kancelarke Angele Merkel. Istovremeno se upozorava da ne može sve da se završi smenom ministra de Mezijera, te da je on možda izabran da bude "žrtveni jarac" - neko ko će biti smenjen kako bi se afera skinula sa dnevnog reda. Da bi se čitava priča rasvetlila neophodno je, kako to vidi urednica Međunarodne politike Silke Tempel, "iz čitave debate najpre izbaciti elemente histerije i tajne službe podvrći jačoj kontroli parlamenta".

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.05.2015. 12:00
Postali su američke sluge a ne razmišljaju o teritoriji Evrope na čijem tlu žive.Krenuli su ponovo stranputicom što može da ih košta ponovo.Još ima vremena da stave prst na čelo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online