Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 26.04.2015.
14:51
Srna A

Ukrajinci odbijaju da idu u rat: Radije u zatvor nego u vojsku

Kijevske vlasti ne mogu da objasne stanovništvu zbog čega se vodi rat na istoku Ukrajine, a građani koji su mobilizovani strahuju za život i traže načine da izbegnu vojnu službu, piše "Vašington post".

Reuters
Sve je manje onih koji bi na front: Vojska Ukrajine

- Ukrajinci su spremni da sede u zatvoru zbog izbegavanja vojne službe, samo da ne učestvuju u ratnim dejstvima na istoku Ukrajine - navodi list.

Onima koji izbegavaju vojni rok i dezerterima preti zatvorska kazna od dve do pet godina, ali to Ukrajince ne zaustavlja.

 - Radije ću odležati tri godine u zatvoru, gde će me hraniti i gde ću biti bezbedan, nego da odem u vojsku. Ova Vlada je godinu dana na vlasti, ali mi i dalje treba dva dana da radimo da bismo kupili veknu hleba. Ne želim da se borim za takvu vlast - prenosi list reči 26-godišnjeg radnika Andreja, koji je vojni poziv dobio u martu.

Andrej živi u Slavjansku, koji je sredinom aprila prošle godine i do početka jula bio pod upravom profederalnih snaga, a kasnije ga je zauzela ukrajinska armija.

Od 40 Andrejevih poznanika koji su dobili vojni poziv samo se jedan sprema da ratuje.

 - Borili smo se za nezavisnost, za pravo da živimo i radimo u sopstvenom regionu. Kada je došla armija, pucala je u nas čitava dva meseca. I sad ja treba da idem da se borim za nju? Ne mislim tako - kaže Andrej.

Čak i oni Ukrajinci koji su učestvovali u protestima krajem 2013. i početkom 2014. ne žele da idu u armiju jer se plaše za život.

Ukrajinska armija suočena je s problemima među kojima je podmićivanje članova mobilizacione komisije i neefikasan sistem izbora i pripreme novih vojnih kadrova, prenosi agencija "Sputnjik".

Osim toga, porodice ubijenih vojnika često treba da se bore da bi dobile obećanu podršku države.

- Ne razumemo za šta se borimo, Vlada ne objašnjava ljudima ciljeve tog rata - izjavio je za list vojni analitičar Aleksej Arestovič, koji dodaje da se konflikt u Ukrajini, čak i posle godinu dana trajanja, zvanično ne naziva "ratom".

Ranije su mediji preneli da je propala mobilizacija u Ukrajini, objavljena početkom 2015. godine. Žitelji Ukrajine počinju da shvataju "realnu, užasavajuću" cenu rata.

Prema njihovom mišljenju, konflikt iz aprila 2014. godine pretvorio se u "krvavi, iscrpljujući masakr", koji je već odneo između pet i pedeset hiljada života.

Mnogi mladi Ukrajinci više vole da dobiju status izbeglice u Rusiji. Tako se, prema podacima ruskih vlasti, na teritoriji Ruske Federacije nalazi gotovo 1,3 miliona građana Ukrajine koji otvoreno govore da su tu kako bi izbegli vojni poziv.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.04.2015. 15:01
Čudno!Kako su tako glupi,pa u,s,ra im pružila priliku da se pokažu kao junaci i da itvrše njen plan a oni neće.E jadni ljudi bože moj.A zakletva na majdanu,a braća amri i EU pa kako će im pred oči.
Nedelja 26.04.2015. 15:13
alo bre vidakovici , na jednu stranu se pravdate i nosite odgovornost za srpski informatcivni Portal a sa druge strane dozvoljavate ludacima da vam rade u redakciji , kakva su ovo kopiranja i brisanja komentara koja su pisana po pravilima , ajde sto ste ojacali finansijski ali ste i poletili malo vise ...jedit gomna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online