Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
08:55
Business insider A

Zašto je propao neverovatan plan krađe dragulja?

Međunarodna banda pljačkaša isplanirala je milionsku krađu čiji bi scenario po svim merilima mogao da posluži za holivudski film. Lopovi su planirali da plate dragulje falsifikovanim novcem, a prevaru su želeli da izvedu uz pomoć saučesnika sakrivenog u specijalnom ormariću.

Jutjub
Lopovi snimljeni ispred hotela

Pljačkaši su napravili ormarić sa lažnom fiokom, u kome se sakrio jedan od njih. Nameštaj su postavili u jedan hotel u Mančesteru, gde su imali ugovoren sastanak sa prodavcem dragulja.

Dok se njihov saučesnik krio, ostali članovi bande obukli su skupa odela i krenuli na sastanak sa prodavcem kao "italijanski biznismeni". Prodavcu su planirali da pokažu kofer sa 2,2 miliona dolara, kako bi ga ubedili da će pošteno platiti dragulje.

Upravo tada bi skriveni lopov dočekao svojih pet minuta. Njegov zadatak bi bio da kroz lažnu fioku iz unutrašnjosti ormarića prihvati kofer sa parama koji bi "biznismeni" privremeno odložili, navodno kako bi mogli "na miru da razgovaraju sa prodavcem".

On bi zatim zamenio kofer sa vrednim sadržajem drugim, identičnim koferom koji bi sadržao falsifikovane novčanice. Po završetku razgovora "biznismena" i prodavca, potonji bi dobio kofer u ruke, misleći da se u njemu nalaze milioni koje je video na početku sastanka.

Međutim, pljačkaši ovaj plan nisu uspeli da sprovedu u delo jer ih je pre dolaska prodavca uhapsila policija koja ih je tajno nadgledala. Policajci veruju da su lopovi deo bande koja je slične prevare u stilu trojanskog konja sprovodila širom Evrope.

- U pitanju su veoma iskusni pljačkaši i fantastično je što smo uspeli da ih uhvatimo na delu i sprečimo ozbiljan zločin - kaže inspektor Rob Kuzen iz policije Mančestera.

Kako bi prevara bila još uverljivija, banditi su planirali da u igru uključe još jednog saučesnika koji bi pozirao kao švajcarski bankar. Međutim, taj član bande je priveden kada je kod njega pronađena lažna švajcarska vozačka dozvola.

Policajci su u ormariću zatečenom u hotelu pronašli 2,2 miliona evra u lažnim novčanicama i još 37.300 evra pravog novca. Otkriveno je da je u prevari učestvovao i jedan 17-godišnjak.

Svi članovi bande su se u ponedeljak izjasnili krivim pred sudom u Mančesteru. Luiđi Arkuri (73), Đulijano Nikolić (37) i Antonino Balistreri (45) osuđeni su na po dve godine i osam meseci zatvora, dok je tinejdžer dobio 16 meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online