Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.04.2015.
08:12
I. Kozarski - Vesti A

Stiven Sigal lek za hladni rat

Ruski predsednik Vladimir Putin još 2013. predložio je američkom kolegi Baraku Obami da glumac i majstor borilačkih veština Stiven Sigal preuzme ulogu posrednika koji će odnose dve zemlje odvesti dalje od opasne crte novog hladnog rata.

Reuters
Vladimir Putin i Stiven Sigal

Ugledni američki list "Bazfid" poziva se na visoko postavljene diplomate iz Vašingtona koji navode da je predlog iznet na Samitu G8, kada je Putin shvatio da su odnosi dve države na ivici eksplozije. Diplomate kažu da Obama i Putin nikada nisu bili u dobrim odnosima, ali da je taj sastanak bio "posebno mračan".

- Putin je kategorički odbio da prekine pomoć sirijskoj vlasti Bašara Asada i rekao da će nastaviti da ga snabdeva oružjem. Tada je izneo ideju da Sigala postavi za počasnog konzula Rusije u Kaliforniji i Arizoni. Obrazložio je da je Sigal idealan čovek za posrednika jer je Amerikanac do srži i dobro poznaje Rusiju, pošto drži do svojih korena (baba mu je iz Vladivostoka) i održava veze sa ruskim visokim funkcionerima i oficirima službu bezbednosti. Pomislili smo da se šali - ispričao je američki diplomata.

Švarceneger ambasador

I u Vašingtonu je bilo ljudi koji su predlagali posrednike koji bi izgladili odnose Putina i Obame. Bela kuća htela je da to bude Henri Kisindžer. Fiona Hil, direktor značajnog vašingtonskog Instituta Brukings predlagala je Arnolda Švarcenegera za ambasadora u Rusiji.

- Holivudska slava Švarcenegera ne bi dozvolila da se u Moskvi nađe u izolaciji, poput sadašnjeg ambasadora. Osim toga, on i Putin mogli bi da razgovaraju na nemačkom - rekla je Fiona Hil.

List ukazuje da je ruska politika puna glumaca, pevača i sportista, posebno u skupštini, a da neočekivano pobratimstvo Putina sa Sigalom odgovara mačo imidžu ruskog predsednika. Podseća se da Kremlj uvozi i strane zvezde koje se sreću sa Putinom, poput Žan Klod van Dama, Mikija Rurkija, Šeron Stoun, Monike Beluči i Žerara Depardjea koji je uzeo rusko državljanstvo da u Francuskoj ne bi plaćao ogroman porez od 85 procenata.

Sigal po svojim osobinama idealno podseća na Putina. Obojica su se rodili 1952. i imaju crni pojas u japanskim borilačkim veštinama. Putinov portparol Dmitrij Peskov kaže da je reč o potpuno normalnom prijateljstvu.

- Ne mogu da kažem da je Putin fanatični obožavalac Sigala. ali pogledao je nekoliko njegovih filmova - rekao je Peskov.

Funkcija počasnog konzula donela bi Sigalu simboličke privilegije. Međutim, autori "Bazfida" i diplomate smatraju da mu je Putin namenio ulogu neformalnog posrednika.

- Poznato je da Putin koristi neformalne posrednike poput Viktora Medvedčuka u Ukrajini. Uostalom, u oktobru 2014. u Sočiju Sigal je sedeo pored Medvedčuka na Gran priju formule jedan. Vicepremijer Dmitrij Rogozin, zadužen za namensku industriju, zamolio je Sigala da iskoristi svoj uticaj u američkom establišmentu i pomogne ruskim proizvođačima oružja da prodru na tržište SAD - navode autori.

Predstavnici Sigala odbili su da se izjasne o informaciji lista, dok je Peskov rekao da nije upoznat s namerom Putina da Sigala promoviše u počasnog konzula.

Azijska filozofija

Sigal je 2011. došao u Moskvu na dobrotvornu priredbu, oakle su ga odvezli kod Putina da se upoznaju. Sledeće godine posetili su zajedno rusku olimpijsku džudo ekipu. Već 2013. ručali su i posetili školu borilačkih veština.

- Kod Putina sam video statuu Džigoro Kanoa, osnivača džuda. Bio sam pod dubokim utiskom i poželeo da ga dobro upoznam. On izučava filozofiju Azije i drevne velike vođe i stratege. To je pametan čovek i izučava ljude koji su postigli ogromne rezultate u istoriji - pričao je o Putinu Sigal, koji se ne libi ni da se pojavi u majci s likom ruskog predsednika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online