Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.04.2015.
00:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Moskva ne da Ciprasu milijarde

Poput bombe je u Evropi za vikend odjeknula informacija da će Rusija i Grčka veoma brzo potpisati sporazum o gradnji magistralnog gasovoda te da će Moskva Atini unapred isplatiti pet milijardi evra za taj posao!

Tanjug/AP
Uzalud nadanja: Aleksis Cipras

Taj novac bio bi zlata vredan za grčku državu koja grozničavo traži način da sakupi 15 milijardi evra kako ne bi bankrotirala. Naravno, isprva je ova vest uplašila mnoge u Evropi jer bi to pokazalo nedvosmisleno približavanje Grčke Rusiji.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da mu je drago što je Grčka spremna da potpiše ugovor o gasu s Rusijom, ali da to neće rešiti ekonomske probleme Grčke kojoj nedostaje novaca.

- Drago mi je zbog toga s Grčkom - rekao je Šojble novinarima na margini prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu.

- Ali ne verujem da će to rešiti probleme koje Grčka ima u izvršavanju obaveza memoranduma o razumevanju s evropskim partnerima - dodao je.

Grčki zvaničnici čine sve što je u njihovoj moći kako bi pozajmili 15 milijardi evra i tako izbegli bankrot države, a najveću nadu sad polažu u Kinu i Rusiju, objavili su u subotu grčki i nemački mediji.

Grčki nedeljnik "Karfi" objavio je, pozivajući se na vladine izvore, da se grčka nada kineskom zajmu od 10 milijardi evra kao avans za korišćenje pirejske luke u budućnosti i polog za buduća ulaganja u grčke železnice.

Drugi grčki nedeljnik "Agora" koji se takođe poziva na vladine izvore, navodi da se Grčka nada i pozajmici od tri do pet milijardi evra od Rusije koja bi se vodila kao polog za naknade vezane uz dobit od korišćenja planiranog gasovoda, poznatog pod radnim nazivom Turski tok.

Nemački časopis "Špigl" je, citirajući jednog visokog zvaničnika grčke vladajuće stranke Siriza, objavio da bi pomenuti iznos mogao da "potpuno okrene situaciju" za Grčku, kojoj predstoje teški pregovori s kreditorima o dobijanju nove tranše kredita i izbegavanju bankrota, preneo je Rojters.

Međutim, dok su se još analizirale moguće posledice saveza Grčke i Rusije, iz Moskve je stigao hladan tuš. Rusija je u nedelju negirala navode nemačkih medija da bi ruske vlasti već u utorak mogle da potpišu ugovor o izgradnji gasovoda Turski tok sa Grčkom, koji predviđa da bi Atina kao avans za izgradnju tog gasovoda od Moskve mogla dobiti do pet milijardi evra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Ne, nije bilo nikakvog dogovora."

Peskov je ponovio da Grci nisu zatražili od Rusije nikakvu finansijsku pomoć kad je ranije ovog meseca grčki premijer Aleksis Cipras boravio u poseti Moskvi, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Rusija nije obećala nikakvu finansijsku pomoć jer je niko nije ni zatražio - istakao je portparol Kremlja.

Ruski zajam za evropske dugove

Grčki premijer Aleksis Cipras je tokom posete Moskvi izrazio zainteresovanost za učešće u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim bi ruski gas bio dopremljen u Evropu preko Turske i Grčke. U skladu sa tim planom, Grčka bi od Rusije dobila avans u iznosu do pet milijardi evra na ime očekivanog budućeg profita od transporta gasa. Atina bi ta sredstva Moskvi vratila posle 2019, kad se očekuje da će gasovod biti pušten u rad.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 03:35
"braca Rusi" hahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online