Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 19.04.2015.
05:47
O. Ikodinović - Vesti A

Likvidacije za kritiku režima

Američke i evropske organizacije, koje se zalažu za slobodu štampe, osudile su ubistvo opozicionog novinara Olesa Buzine, koji je ubijen 16. aprila u dvorištu svoje kuće u Kijevu. Samo u toku prošle nedelje u Ukrajini su ubijena četiri novinara i političara, koji su kritikovali novu, prozapadnu vladu.

Reuters
Uviđaj posle ubistva Olesa Buzine

- Ovo nije prvo političko ubistvo u Ukrajini. Imamo seriju takvih ubistava - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u "Direktnoj liniji", kada se saznalo o ubistvu istaknutog novinara.

- Gde su ubice ovih ljudi? Njih jednostavno nema. Ni izvršioca, ni nalogodavaca - dodao je Putin, komentarišući da to "radije ne primećuju ni u Evropi, ni u Severnoj Americi".

Međutim, "čisto tehnički Stejt department SAD spomenuo je njih", podseća televizija RT. Vašington je uspeo da da izrazio svoju zabrinutost u dve rečenice.

- Novinar i poslanik. Mi izražavamo saučešće njihovim porodicama i prijateljima, a takođe se zalažemo za sprovođenje temeljne i transparentne istrage, ali izgleda da se predsednik Porošenko već pozabavio tim pitanjem. Više nam ništa nije poznato - rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Za poslednja tri meseca u Ukrajini je ubijeno 11 novinara i političkih aktivista. Policija je većinu tih smrti "opisala" kao samoubistvo. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko govori o "provokacijama", ali prema rečima bivšeg ukrajinskog televizijskog komentatora ovi "zločini više ne izazivaju šok".

- Nažalost, sada ljudi nisu zainteresovani za to ko će biti kažnjen za ubistvo već, pre svega, ko će postati sledeća žrtva - rekao je Roman Gnatjuk, izražavajući pri tome bojazan da će se situacija samo pogoršati.

Stižu i američki komandosi

Upućivanje komandosa SAD u Ukrajinu direktno protivreči dogovorima iz Minska o rešavanju krize, saopštio je Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, ističući da komandosi neće doneti Ukrajini mir i da se njihovo upućivanje može smatrati prvim korakom ka isporukama oružja. Moskva je zabrinuta zbog vesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji u Javorovski nastavni centar Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine.
- Čemu će ih učiti strani specijalci - kako i dalje da ubijaju one koji govore ruski - upitao je Lukaševič.

Kako broj ubistava raste, pristalicama Kijeva je sve teže da sakriju jednu prostu činjenicu - da je otvoreno iskazivanje mišljenja u Ukrajini postalo smrtonosno opasno, zaključuje RT.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.04.2015. 11:03
Zabranjeno drugačije mišljenje po život....! Jel je zato bio Majdan ?
Nedelja 19.04.2015. 07:21
Nacis ti iz Kijeva ne biraju sredstva u obracunu sa patriotama!!
Nedelja 19.04.2015. 08:48
Kada se likvidira novinar ili opozicioni političar u Rusiji, žrtva odma dobije epitet stranog plaćenika i domaćeg izdaj-nika. Jer Bože moj, ko normalan može da kritikuje velikog Putina i njegovu diktaturu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online