Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 11.04.2015.
08:00
O. Ikodinović - Vesti A

Nordijske zemlje u službi Amerike

Pet nordijskih zemalja nazvale su Rusiju najvećom pretnjom po bezbednost Evrope i dogovorile intenzivniju saradnju na polju odbrane i veću solidarnost s baltičkim državama kako bi se suprotstavili "pretnjama iz Rusije". Istovremeno je i Ukrajina zvanično proglasila Rusiju neprijateljem broj 1.

Tanjug/AP
Slave Ameriku Finski predsednik Ninisto i švedski kralj Gustav XVI

Ministri odbrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda su u zajedničkom saopštenju objavljenom u najtiražnijem norveškom dnevnom listu "Aftenposten" istakli da severna Evropa mora da bude spremna za moguće krize ili incidente izazvane od Rusije. Oni su se složili da ojačaju saradnju u vojnoj industriji, u razvoju visokih tehnologija i obaveštajnoj sferi.

Antiruski Baltik

Trebalo bi napomenuti i da su predstavnici baltičkih zemalja poznati po svojim antiruskim izjavama. Tako ministar odbrane Letonije Rajmonds Vejonis Rusiju smatra neprijateljem. "Situacija u Ukrajini pokazuje, nažalost, da je Rusija odlučila da bude neprijatelj, a ne partner", napisao je on na društvenim mrežama.

- Ruska dejstva predstavljaju izuzetno ozbiljan izazov evropskoj bezbednosti. Ruska propaganda i političko manevrisanje imaju za cilj da poseju razdor između država i organizacija poput NATO i Evropske unije - navodi se u saopštenju.

Predstavnike nordijskih zemalja u dejstvima Rusije plaše dve stvari.

Prvo to što Kremlj, po njihovim rečima, pokazuje spremnost da "upotrebi vojna sredstva za ostvarenje svojih političkih ciljeva, čak i kad to podrazumeva kršenje principa međunarodnog prava".

Kijev hoće u NATO

Rusija je i zvanično proglašena glavnim neprijateljem Ukrajine. To je potvrđeno u novoj strategiji nacionalne bezbednosti zemlje. Dokument je predstavio aktuelni šef Saveta za nacionalnu bezbednost i bivši privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov, isti onaj koji je pre godinu dana poslao vojsku u Donbas i naredio da se ubijaju sopstveni građani. Prema tekstu dokumenta, Rusija je glavni neprijatelj zemlje, i to će biti još najmanje pet godina, do 2020. godine. Pravilan put Ukrajine je samo put u NATO, kaže se u dokumentu. Najbolji prijatelj su im, kažu, Sjedinjene Američke Države.

Ministri odbrane su takođe ukazali na "znatan porast vojnih i obaveštajnih aktivnosti u baltičkim zemljama i u severnim regionima (Evrope)".

Finska, koja se graniči sa Rusijom, i Švedska - nisu članice NATO-a, ali sve intenzivnije sarađuju sa tom alijansom.

To zajedničko saopštenje je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je pre godinu dana pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo rast tenzija u Evropi.

 

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 08:15
Ovi se guraju, da budu prvi u redu za pusenje, umjesto amerikancica!?............Sretan vam put spodobe, kad vec sami zelite rat, neka bude i u vasoj kuci!
Subota 11.04.2015. 11:05
Istina je veoma bolna za satanisticko-nac isticu organizaciju! Gube uticaj u svetu,gube epitet najvece vojne sile,gube ekonomsku moc. Ovo su poslednji trzaji najgore tvorevine u istoriji covecanstva. Po svom starom obicaju Vasingtonski satanisti guraju druge u smrt i bedu,ali veci je problem sto ti drugi nemaju pameti da kazu NE sopstvenom propadanju. Eto i mi Srbi smo smo u istoriji napravili puno gresaka,a da se nismo opametili je cinjenica da u premijerskoj fotelji sedi ne covek sa imenom i prezimenom "Aleksandar Vucic" Srbi i Rusi su jedan isti narod i prosto je prirodno da budemo upuceni jedan na drugoga. Novo vreme dolazi,mi u njemu imamo sansu da pocnemo sa prosperitetom i obnovom svega sto smo urusili u poteklih nekoliko hiljada godina. Zivela SRBIJA!!! Zivela RUSIJA!!!
Subota 11.04.2015. 08:50
Русија сама против 28 државе НАТО ( Белгија,Немачка,Шпанија,Литванија,Грчка,САД ,Шпанија,Пољска,Хрватска,Албанија,Велика Британија,Луксембург,Естонија,Холандија,Португалија,Мађарска,Словачка,Канада,Данска,Летонија,Француска,Бугарска,Словенија,Италија,Румунија,Чешка,Норвешка,Исланд ) и НАТО несме да испали ни један метак на Русију.НАТО државе имају 960 милиона становника а Русија 150 милиона .Русија има најаче нуклеарно наоружање и зато нико несме да нападне братску МОСКВУ.Србија до Владивостока.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online